Puddle Of Mudd

  • Puddle of Mudd – amerykańska grupa muzyczna grająca muzykę rockową, w której widoczne są duże wpływy stylu post grunge. Zespół jest zaliczany do jednego z ważniejszych przedstawicieli tego gatunku, wraz z takimi zespołami jak Creed, 3 Doors Down, Nickelback, czy Daughtry. Zespół został założony w roku 1992 w Kansas City przez wokalistę, oraz gitarzystę Wesleya Scantlina, gitarzystę Jimmy'ego Allena, perkusistę Kenny'ego Burketta, oraz basistę Seana Sammona. W twórczości zespołu widoczne są wpływy takich grup jak Nirvana czy Alice in Chains.

    Historia

    Pierwotnie zespół został założony w pierwszej połowie lat 90. w Kansas City. Po rozpadzie grupy powstała jej nowa wersja, założona w Los Angeles przez Wesa Scantlina, który jest aktualnie wokalistą Puddle of Mudd.

    Nazwa zespołu oznacza w tłumaczeniu na polski "kałużę błota" i nawiązuje do miejsca, w którym członkowie grupy robili sobie próby. Miało to miejsce nad rzeką Missouri, która po jednej z powodzi zostawiła na ich ulubionym miejscu właśnie kałużę błota.

    Zespół został dostrzeżony podczas jednego ze swoich występów przez Freda Dursta (lidera Limp Bizkit) i podpisał kontrakt z jego wytwórnią, Flawless Records.

    Puddle of Mudd znani są z takich hitów jak "Control", "Blurry" czy "She Hates Me".

    W 2005 r. grupę opuściło jej 2 członków: Paul Phillips i Greg Upchurch. Upchurch jest obecnie perkusistą zespołu 3 Doors Down.

    Ich pierwszy album, Come Clean, sprzedał się w 5 milionach egzemplarzy. Jego następcę, Life on Display, nabyło tylko 600 000 słuchaczy, co spowodowane było przez brak reklamy oraz brak pomocy ze strony wytwórni, Geffen Records.

    Członkowie zespołu

    • Wes Scantlin – wokal/gitara (1993-)
    • Douglas Ardito – gitara basowa/tylny wokal (1998-)
    • Christian Stone – gitara prowadząca (2006-)
    • Ryan Yerdon – perkusja (2007-)

    Byli członkowie

    • Paul Phillips – gitara prowadzadząca (1998-2005)
    • Greg Upchurch – perkusja (2000-2005)
    • Jimmy Allen – gitara prowadząca (1993-1998), (2005-2006)
    • Mark "Moke" Bistany – perkusja (2005-2007)
    • Kenny Burkett – perkusja (1993-1998)
    • Sean Samon – bas (1993-1998)

    Dyskografia

    • "Stuck" (1994)
    • "Abrasive" (1997)
    • "Come Clean" (2001)
    • "Life On Display" (2003)
    • "Famous" (2007)
    • "Songs In The Key Of Love & Hate" (2009)
    • "re:(disc)overed" (2011)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform