Jefferson Starship

  • Jefferson Airplane – amerykańska grupa rockowa powstała w 1965 i rozwiązana w 1973. Zespół był jedną z grup grających amerykańskiego psychodelicznego rocka, acid rocka i hipisowskiego folk rocka. Zespół ten powiązany był z amerykańskim ruchem hippisowskim. Muzyka grupy charakteryzowała się długimi gitarowymi riffami oraz czystymi wokalami, z których na czoło wysuwał się egzaltowany śpiew wokalistki. Teksty grupy obracały się wokół anarcho-lewicowych i antywojennych ideologii popularnych pośród młodzieży amerykańskiej przełomu lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. W swych tekstach zespół często nawiązywał także do przeżyć związanych z zażywaniem narkotyków i środków psychotropowych. Jeden z największych przebojów grupy White Rabbit, oparty na motywach opowieści Alicja w Krainie Czarów, w istocie dotyczył narkotycznego transu. Podobnym utworem jest jawny hymn na cześć marihuany Mexico, który został ocenzurowany i mimo wysokiej sprzedaży nie pokazywany był w oficjalnych rankingach popularności. Na początku lat siedemdziesiątych czołowi artyści tworzący grupę rozpoczęli swe kariery solowe, z czasem tracąc zainteresowanie wspólnym muzykowaniem. Doprowadziło to do rozpadu grupy. Na jej bazie powstały jednak dwie inne formacje – Hot Tuna i Jefferson Starship, który w późniejszych latach przeistoczył się w Starship. Grupa wystąpiła na obu słynnych festiwalach w Woodstock i Monterey.

    Uważa się, że grupa powstała z inicjatywy Marty'ego Balina; na pierwszej płycie – Takes off obecny jest klasyczny skład: gitarzyści Paul Kantner i Jorma Kaukonen, basista Jack Casady, perkusista Skip Spence i Balin na wokalu. W dwóch utworach pojawia się głos amerykańskiej wokalistki Signe Toly Anderson. W roku 1967 nagrano następną płytę Surrealistic Pillow (uznawaną za jeden z najważniejszych albumów lat 60.), do zespołu przyjęta została Grace Slick, która w szybkim czasie zdobyła olbrzymi rozgłos (po części również dzięki brawurowym występom na Woodstocku '69) i stała się wizytówką grupy.

    W 1996 grupa została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

    Członkowie

    • Marty Balin – gitara, śpiew
    • Paul Kantner – gitara, śpiew
    • Jorma Kaukonen – gitara, śpiew
    • Grace Slick – śpiew, instrumenty klawiszowe, flet prosty
    • Jack Casady – gitara basowa
    • Spencer Dryden – perkusja
    • Skip Spence – perkusja, gitara
    • Joey Covington – perkusja
    • Papa John Creach – skrzypce, śpiew
    • Signe Anderson – śpiew
    • John Barbata – perkusja
    • David Freiberg – gitara, śpiew

    Czas przynależności do zespołu

    Dyskografia

    • Jefferson Airplane Takes Off (1966)
    • Surrealistic Pillow (1967)
    • After Bathing at Baxter's (1967)
    • Crown of Creation (1968)
    • Bless Its Pointed Little Head (1969)
    • Volunteers (1969)
    • Bark (1971)
    • Long John Silver (1972)
    • Thirty Seconds Over Winterland (1973)
    • Jefferson Airplane (1989)
    • Live at the Fillmore East (1998)
    • Live in Monterey (2001)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform