Randy Meisner

  • Randy Herman Meisner (ur. 8 marca 1946, Scottsbluff, Nebraska, USA) – amerykański gitarzysta basowy, piosenkarz i kompozytor.

    W latach 1969-1970 występował w zespole Poco, z którym nagrał ich pierwszą płytę. W roku 1970 ustąpił miejsca w zespole Timothy B. Schmitowi. W tym samym roku na krótko związał się z zespołem Rick Nelson's Stone Canyon Band, a następnie występował z zespołem akompaniującym Lindzie Ronstadt, który niedługo przekształcił się w grupę The Eagles. Występował w niej w najlepszym dla zespołu okresie 1971-1977, nagrywając ich 5 pierwszych albumów z najsłynniejszym Hotel California włącznie. W roku 1977, podobnie jak to miało miejsce kilka lat wcześniej w zespole Poco, został zastąpiony ponownie przez Timothy B. Schmita. Pojawił się również na podwójnym albumie koncertowym Eagles Live (1980). Od roku 1978 poświęcił się karierze solowej oraz wspomaga innych wykonawców w ich projektach muzycznych m.in. Jamesa Taylora, Joe Walsha, Dana Fogelberga, Boba Welcha, Richie Furaya, Richarda Marxa.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • 1978 - Randy Meisner
    • 1980 - One More Song
    • 1982 - Randy Meisner
    • 2002 - Live In Dallas
    • 2004 - Love Me or Leave Me Alone

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform