Eartha Kitt

  • Eartha Mae Kitt (ur. 17 stycznia 1927 w North w Karolinie Południowej, zm. 25 grudnia 2008 w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka, piosenkarka, gwiazda kabaretowa, znana z roli kobiety-kota.

    Jej ojciec był pochodzenia niemiecko-holenderskiego, a matka murzyńsko-czirokeskiego.

    Zmarła na raka, występowała do ostatnich dni życia.

    Wybrana filmografia

    • 1993 - Fatalny instynkt (Fatal Instinct)
    • 1992 - Bumerang (Boomerang)
    • 1990 - Living Doll
    • 1989 - Eryk wiking (Erik the Viking)
    • 1985 - The Serpent Warriors
    • 1983 - All by Myself
    • 1975 - Friday Foster
    • 1972 - Lieutenant Schuster's Wife
    • 1965 - Synanon
    • 1959 - Anna Lucasta
    • 1958 - St. Louis Blues
    • 1958 - Mark of the Hawk
    • 1954 - New Faces
    • 1948 - Casbah

    Dyskografia

    • 2002 - Dinner In Paris
    • 2002 - Heavenly Eartha
    • 1995 - The Best of Eartha Kitt: Where is My Man?
    • 1994 - Back In Business
    • 1992 - Miss Kitt, To You
    • 1991 - Eartha Kitt Thinking Jazz
    • 1989 - I'm Still Here
    • 1986 - Eartha Kitt In Person At The Plaza
    • 1975 - Eartha In New York
    • 1963 - Eartha Kitt Songs
    • 1959 - Purrfect
    • 1957 - That Bad Eartha

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform