Arielle Dombasle

  • Arielle Dombasle, właściwie Arielle Sonnery de Fromental (ur. 27 kwietnia 1958 w Norwich (Connecticut), USA) – francuska aktorka, scenarzystka, reżyser, kompozytorka i piosenkarka. Jej mężem jest filozof Bernard-Henri Lévy. W 1999 roku była nominowana do nagrody filmowej Cesar za najlepszą aktorkę drugoplanową w filmie Nuda. W 2007 roku, w wieku 49 lat, dostała angaż w słynnym erotycznym kabarecie Crazy Horse w Paryżu. Występuje w nim jako tancerka i piosenkarka.

    Filmografia

    reżyser

    • 1988: Błękitne piramidy (Les Pyramides bleues)
    • 1982: Chassé-croisé

    aktorka

    • 2008: Możliwość wyspy ('La Possibilité d'uneîle) jako Déléguée Mexicaine
    • 2008: Sagan jako Astrid
    • 2006: L'Homme de ta vie jako Charlotte
    • 2006: Nouvelle chance jako Bettina Fleischer
    • 2006: C'est Gradiva qui vous appelle jako Leila/Gradiva
    • 2005: Odwaga miłości (Le Courage d'aimer)
    • 2004: Le Genre humain - 1ère partie: Les parisiens
    • 2004: Albert est méchant jako Barbara Lechat
    • 2004: Milady jako Milady
    • 2004: Sissi - zbuntowana cesarzowa (Sissi, l'impératrice rebelle) jako Sissi
    • 2004: Quand je serai star jako Diane de Montalte
    • 2003: Lovely Rita, sainte patronne des cas désespérés jako panna Lecas
    • 2003: Dalida, une femme dévoilée jako ona sama
    • 2002: La Bataille d'Hernani jako Dona Sol
    • 2002: Hideous Man
    • 2002: Les Frangines jako Alix
    • 2002: Deux jako Profesor Barbez
    • 2001: Folle de Rachid en transit sur Mars
    • 2001: Gamer' jako Valérie Fisher
    • 2001: Srogie dusze (Les Âmes fortes) jako Madame Numance
    • 2000: Libertyn (Le Libertin) jako Pani de Jerfeuil
    • 2000: Red Shoe Diaries 18: The Game jako Mistress
    • 2000: Les Eléphants de la planète Mars
    • 2000: 30 ans jako Geneviève
    • 2000: Vatel jako Księżniczka de Conde
    • 2000: Amazonka (Amazone) jako Margot
    • 1999: To nie moja wina (C'est pas ma faute) jako Vanessa Goudard
    • 1999: Czas odnaleziony (Le Temps retrouvé) jako Madame de Farcy
    • 1999: Asterix i Obelix kontra Cezar (Astérix et Obélix contre César) jako Mme Agecanonix (Frau Methusalix)
    • 1998: Ivre mort pour la patrie jako La Mariée
    • 1998: Hors jeu jako Arielle Dombasle
    • 1998: Les Amis de Ninon
    • 1998: Bo Ba Bu
    • 1998: Nuda (L'Ennui) jako Sophnie
    • 1997: Żar pustyni (Deserto di fuoco) jako Magda
    • 1997: J'en suis! jako Rose Petipas
    • 1997: Jeunesse jako Clémence
    • 1997: Maigret et l'improbable Monsieur Owen jako Mylène Turner
    • 1996: Dwóch tatusiów i mama (Les Deux papas et la maman) jako Delphine
    • 1996: Trzy życia, jedna śmierć (Trois vies et une seule mort) jako Helene
    • 1995: À propos de Nice, la suite
    • 1995: Sto i jedna noc (Les Cent et une nuits) jako La chanteuse à la Garden-party
    • 1995: Gniew aniołów (Raging Angels) jako Megan
    • 1995: Anamitka (L'Annamite) jako Jeanne
    • 1995: Fado majeur et mineur jako Leda
    • 1995: Un bruit qui rend fou jako Sarah La Blonde
    • 1994: Indianin w Paryżu (Un Indien dans la ville) jako Charlotte
    • 1993: Nieobecność (L'Absence')
    • 1993: Drzewo, mer i mediateka (L'Arbre, le maire et la médiathèque') jako Bérénice Beaurivage
    • 1992: Pamiętnik Czerwonego Pantofelka (Red Shoe Diaries, serial TV) jako Celeste (gościnnie)
    • 1992: Villa mauresque jako Sandra
    • 1992: Po sezonie (Zwischensaison) jako Pani Studer
    • 1991: Mémoires
    • 1990: Podwójna obsesja (El Sueño del mono loco) jako Marion Derain
    • 1989: W 80 dni dookoła świata (Around the World in 80 Days) jako Lucette
    • 1989: Try This One for Size jako Maggie
    • 1988: Błękitne piramidy (Les Pyramides bleues) jako Elise
    • 1987: Jeux d'artifices jako Arielle
    • 1986: Boss' Wife, The jako Louise Roalvang
    • 1986: Rażące pożądanie (Flagrant désir) jako Marguerite Barnac
    • 1986: Grzechy (Sins) jako Jacqueline Gore
    • 1985: Los Motivos de Berta: Fantasía de Pubertad
    • 1985: Vive la mariée jako Charlotte
    • 1985: Lace II jako Maxine
    • 1984: Koronki (Lace) jako Maxine Pascal
    • 1984: Policjanci z Miami (Miami Vice, serial TV) jako Callie Basset
    • 1984: Lace jako Maxine Pascal
    • 1983: Paulina na plaży (Pauline à la plage) jako Marion
    • 1983: La Belle captive jako Histeryczka
    • 1983: Rosette sort le soir
    • 1983: Sans soleil jako ona sama
    • 1982: Laissé inachevé a Tokyo jako Sophie
    • 1982: Chassé-croisé jako Ermine
    • 1982: Piękne małżeństwo (Beau mariage, Le) jako Clarisse
    • 1982: Mozart jako Nancy
    • 1981: Putain d'histoire d'amour jako Antonella
    • 1981: Ligeia jako Lady Ligeia Fell
    • 1981: Owoce namiętności (Les Fruits de la passion) jako Nathalie
    • 1981: Czarna szata mordercy (Une Robe noire pour un tueur) jako Młoda narkomanka na motorze
    • 1980: Catherine de Heilbronn jako Kunigunde de Thurneck
    • 1979: Tess jako Mercy Chant

    Dyskografia

    • Cantate 78 (1978)
    • Je te salue mari (1980)
    • Nada más (1988)
    • Amour symphonique (1990)
    • Liberta (2000)
    • Extase (2002)
    • Arielle en concert (2005)
    • Amor Amor (2004)
    • C`est Si Bon (2006)
    • Où Tu Veux (2007)
    • Diva Latina (2011)
    • Arielle Dombasle by Era (2013)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform