Vivrant Thing

Q-Tip;Violator Featuring Q-Tip

  • Q-Tip, właściwie Kamaal Ibn John Fareed (urodzony 10 kwietnia 1970 roku w Nowym Jorku jako Jonathan Davis) jest amerykańskim raperem, aktorem i hip-hopowym producentem muzycznym. Członek grupy A Tribe Called Quest. W połowie lat 90. XX wieku przeszedł na islam przyjmując nowe imię Kamaal Ibn John Fareed. Litera Q w jego pseudonimie artystycznym nawiązuje do Queens, dzielnicy w której dorastał. Raper również określa siebie jako "The Abstract".

    Dyskografia

    • Amplified (1999)
    • The Renaissance (2008)
    • Kamaal/The Abstract (2009)
    • The Last Zulu (2012)

    Filmografia

    • 1993: Poetic Justice
    • 1999: Love Goggles
    • 2000: Disappearing Acts
    • 2001: Prison Song
    • 2002: Brown Sugar
    • 2004: Ona mnie nienawidzi
    • 2008: Cadillac Records
    • 2010: Holy Rollers

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform