Willie Nelson feat. Dolly Parton

  • Dolly Rebecca Parton (ur. 19 stycznia 1946 w Sevierville) – amerykańska piosenkarka muzyki country, autorka tekstów piosenek, a także aktorka filmowa i producentka filmowa. Odznaczona Narodowym Medalem Sztuki.

    Urodziła się jako jedno z dwanaściorga dzieci farmera Roberta Lee Partona i Avie Lee Parton. Muzyka odgrywała ważną rolę w jej wczesnym okresie życia, a jej dziadek był kaznodzieją zielonoświątkowym. Jej pierwsze występy miały miejsce w kościele, wraz z rodziną. Już na początku lat 60. rozpoczęła karierę muzyczną, tuż po ukończeniu szkoły średniej. Obecnie uważa się ją za jedną z najwybitniejszych piosenkarek muzyki country.

    Jest autorką piosenki I Will Always Love You wypromowanej przez Whitney Houston.

    Dyskografia

    • 1967 Hello, I'm Dolly
    • 1968 Just Between You and Me
    • 1968 Just Becouse I am Woman
    • 1968 Just the Two of Us
    • 1969 In the Good Old Days
    • 1969 Always, Always
    • 1969 My Blue Ridge Mountan Boy
    • 1970 The Fairest of Them All
    • 1970 Porter Wayne and Dolly Rebeca
    • 1970 As Long, As I love
    • 1970 A Real Live Dolly
    • 1970 Once More
    • 1970 The Best of Dolly Parton
    • 1971 Golden Streets of Glory
    • 1971 Two of a Kind
    • 1971 Joshua
    • 1971 The Best of Porter Wagoner & Dolly Parton
    • 1971 Coat of Many Colours
    • 1972 The World of Dolly Parton
    • 1972 The Right Combination: Burning the Midnight Oil
    • 1972 Touch Your Woman
    • 1972 Together Always
    • 1972 Just the Way I Am
    • 1972 Dolly Parton Sings
    • 1973 We Found It
    • 1973 My Tennessee Mountain Home
    • 1973 Love and Music
    • 1973 Bubbling Over
    • 1973 Mine
    • 1974 Jolene
    • 1974 Porter 'N' Dolly
    • 1974 Love Is Like Butterfly
    • 1975 The Bargain Store
    • 1975 The Best of Dolly Parton
    • 1975 Say Forever You'll Be Mine
    • 1975 Dolly: Seeker & We Used To
    • 1976 All I Can Do
    • 1977 You Are
    • 1977 New Harvest-First Gathering
    • 1977 Here You Come Again
    • 1978 Heartbreaker
    • 1978 Dolly Parton/Both Sides
    • 1979 Great Balls of Fire
    • 1980 Dolly, Dolly, Dolly
    • 1980 Porer & Dolly
    • 1980 9 to 5 and Odd Jobs
    • 1982 Heartbreak Express
    • 1982 The Best Little Whorehouse in Texas
    • 1982 Dolly Parton's Greatest Hits
    • 1983 Burlap and Santin
    • 1984 The Great Preatender
    • 1984 Rhinestone
    • 1984 Once Upone a Christmas
    • 1985 Real Love
    • 1985 Dolly Parton
    • 1986 Think About Love
    • 1987 Trio
    • 1985 Rainbow
    • 1989 White Limozeen
    • 1990 Home for Christmas
    • 1991 Eagle When She Flies
    • 1992 Straight Talk
    • 1993 Honky Tonk Angels
    • 1993 Slow Dancing with the Moon
    • 1994 Heartsongs Live from Home
    • 1995 Something Special
    • 1996 Teasures
    • 1997 A Life in Music – Ultimate Collection
    • 1998 Hungry Again
    • 1999 Trio II
    • 1999 Precious Memories
    • 1999 The Grass Is Blue
    • 2001 Little Sparrow
    • 2001 Gold – The Hits Collection
    • 2002 Halos & Horns
    • 2003 Ultimate
    • 2003 Just Because I Am Woman
    • 2003 For God and Country
    • 2004 Live & Well
    • 2005 Those Were the Days
    • 2008 Backwoods Barbie
    • 2009 Dolly: Live From London
    • 2011 Better Day
    • 2012 An Evening With... Dolly Live
    • 2012 Joyful Noise

    Wybrana filmografia

    • Hee Haw (jako ona sama) (1975)
    • Od dziewiątej do piątej (Nine to Five, 1980)
    • Najlepszy mały burdelik w Teksasie (The Best Little Whorehouse in Texas, 1982)
    • Rhinestone (1984)
    • Stalowe magnolie (Steel Magnolias, 1989)
    • Dziki teksański wiatr (Wild Texas Wind) (Thiola 'Big T' Rayfield) (1991)
    • Babes (gościnnie) (1991)
    • Straight Talk (1992)
    • Anielska misja (Unlikely Angel) (Blue Valley Songbird) (1996)
    • Blue Valley Songbird (Leanna Taylor) (1999)
    • Frank McKlusky, C.I ( Pani McCluskey) (2002)
    • Angel and Her No Good Sister (Anioł) (2005)
    • Miss Agent 2: Uzbrojona i urocza 2005
    • Hannah Montana (Ciocia Dolly) (2006)
    • Książę i żebrak - Hollywoodzka opowieść (2007)
    • Joyful Noise (G.G. Sparrow) (2012)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform