Seeed feat. Féfé

  • Seeed – niemiecka grupa muzyczna z Berlina, grająca reggae i dancehall. Powstała w roku 1998, szybko zdobywając popularność w Niemczech oraz w państwach sąsiadujących. Są najpopularniejszą niemiecką grupą reggae zaraz po Gentlemanie pochodzącym z Kolonii. Większość ich tekstów jest w języku niemieckim, ale śpiewają też po angielsku oraz w patois.

    Grupa ma 11 członków, w tym trzech wokalistów, sekcję dętą oraz DJ-a. Grupa współpracowała m.in. z Cee-Lo Greenem, anthonym B, Tanyą Stephens i General Degree. Najpopularniejsze jak dotychczas utwory to „Dickes B”, „Aufstehn”, „Ding” i „Music Monks”. Wiele utworów wydawanych na albumach poza granicami Niemiec jest całkowicie przetłumaczona na język angielski i w tym języku nagrana.

    Ich pierwszy hit, „Dickes B”, stał się nieformalnym hymnem Berlina. Albumy Music Monks oraz Next! odniosły znaczny sukces w Niemczech oraz we Francji. Sukces Dickes B (2000) zaowocował wydaniem pierwszego albumu studyjnego grupy, New Dubby Conquerors rok później.

    Piosenka zespołu Seeed pt. „Release” została użyta w ścieżce dźwiękowej do gry komputerowej FIFA Football 2005.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2001: New Dubby Conquerors
    • 2003: Music Monks
    • 2003: Music Monks (International)
    • 2005: Next!
    • 2006: Next! (International)
    • 2006: Live
    • 2012: Seeed

    Single

    • 2000: New Dubby Conquerors
    • 2000: The Tide Is High
    • 2001: Dickes B
    • 2001: Dancehall Caballeros
    • 2003: Music Monks
    • 2003: What You Deserve Is What You Get
    • 2004: Release
    • 2005: Aufstehn!
    • 2005: Schwinger
    • 2006: Ding
    • 2006: Slowlife
    • 2011: Molotov/Wonderful Life
    • 2012: Beautiful
    • 2012: Augenbling

    Minialbumy

    • 2002: Waterpumpee
    • 2003: Electric Boogie
    • 2005: Aufstehn!

    Płyty DVD

    • 2006: Live!

    Bibliografia

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform