Luca Carboni & Fabri Fibra

  • Fabri Fibra, właściwie Fabrizio Tarducci (ur. 17 października 1976 w mieście Senigallia we Włoszech) – włoski raper.

    Biografia

    W 1995 roku nagrał swoje pierwsze demo. Z pomocą DJ Lato, beatmakera i Deejeya w 1996 roku wyprodukowali Underground CD pod tytułem Del mare quest'el gruv. W 1999 roku Fabri i Lato wyprodukowali LP Sindrome Di Fine Millennio (Syndrom końca milenium), wraz z El Presidente (Esa), Inoki, Joe Cassano i jego bratem Nesli.

    W 2000 roku założył wytwórnię płytową Teste Mobili Records.

    W 2002 roku wydał pierwszy solowy album zatytułowany Turbe Giovanili. Napisał i nagrał wszystkie teksty, a nad całością pieczę sprawował Neffa. Rok później wydał Lato e Fabri Fibra, będący zwieńczeniem współpracy Fabrizio i DJ Lato. Oprócz tych płyt wydał również solową płytę Mr. Simpatia i Tradimento oraz trzy inne, z Uomini di Mare.

    Tradimento

    Tradimento, trzecia i najpopularniejsza do tej pory płyta wykonawcy, wydana została 6 czerwca 2006 roku. Pierwszy singel na tej płycie - Applausi Per Fibra, został wydany 4 kwietnia tego samego roku. Pozostałe single to Su Le Mani, Mal Di Stomaco, Idee Stupide. Album produkował młodszy brat artysty, Nesli (12 z 17 utworów) oraz Fish i Dj Nais.

    Współpraca z polskimi artystami

    Fabri Fibra wystąpił gościnnie na płycie polskiego duetu hip-hopowego Pezet&Małolat - Dziś w moim mieście.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • 2002 - Turbe giovanili
    • 2004 - Mr. Simpatia
    • 2006 - Tradimento
    • 2006 - Tradimento platinum edition + Pensieri scomodi (street album)
    • 2007 - Bugiardo
    • 2008 - Bugiardo² : New Edition
    • 2009 - Chi vuole essere Fabri Fibra?
    • 2010 - Controcultura
    • 2013 - Guerra e pace

    Z Uomini di Mare

    • 1996 – Del mare quest'el gruv
    • 2000 – Sindrome di fine millennio
    • 2004 – Lato & Fabri Fibra

    Inne

    • 1997 – Il rapimento del Vulplà
    • 2000 – Teste Mobili – Dinamite Mixtape
    • 2001 – Basley Click – The Album

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform