Ladye Love Smith

  • Love – amerykański zespół muzyczny, działający na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Jego liderami byli Arthur Lee, wokalista, twórca piosenek i gitarzysta, oraz Bryan MacLean – gitarzysta i twórca piosenek. Love była jedną z pierwszych zróżnicowanych rasowo amerykańskich grup popowych. W jej muzyce dało się dostrzec niezwykle szerokie spektrum inspiracji - była ona kombinacją rock and rolla, garage rocka, muzyki folk, piosenki teatralnej i rocka psychodelicznego. Uznanie, jakim krytycy darzą obecnie grupę, daleko przekracza ograniczoną popularność, jaką cieszyła się ona w czasie swojego istnienia; album Forever Changes z 1967 jest często wzmiankowany jako jeden z najważniejszych w historii muzyki rockowej.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Love (1966)
    • Da Capo (1967)
    • Forever Changes (1967)
    • Four Sail (1969)
    • Out Here (1969)
    • False Start (1970)
    • Reel to Real (1975)

    Albumy koncertowe

    • Love Live (1980) - koncert z 1978 roku
    • Studio / Live (1982) - koncert z 1970 na drugiej stronie
    • The Forever Changes Concert (2003)

    Kompilacje

    • Love Story 1966-1972 (1995)

    Single

    • "My Little Red Book"/A Message To Pretty" (1966)
    • "7 and 7 Is" b/w "No. Fourteen" (1966)
    • "She Comes In Colors"/"Orange Skies" (1966)
    • "Que Vida"/"Hey Joe" (1967)
    • "Alone Again Or"/"A House Is Not A Motel" (1967)
    • "Your Mind and We Belong Together" b/w "Laughing Stock" (1968)
    • "Girl on Fire" b/w "Midnight Sun" (1994)

    Inne

    • Arthur Lee and Love (1992)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform