ClassyMenace feat. Paul Morrissey

  • Morrissey, właśc. Steven Patrick Morrissey) – brytyjski wokalista, lider i autor tekstów zespołu The Smiths. Zespół odniósł wielki sukces, ale rozpadł się w 1987 roku, a Morrissey rozpoczął karierę solową, w czasie której dziesięciokrotnie trafił do Top Ten UK Singles Chart. Jego pierwszy solowy album wszedł w 1988 roku na pierwsze miejsce UK Albums Chart. Powszechnie uważany za prekursora muzyki indie. Magazyn "New Musical Express" uznał Morrisseya za jednego z najbardziej wpływowych artystów w historii, zaś The Independent zauważa, że "największe gwiazdy zwykle są już martwe zanim osiągną status ikony, on jednak osiągnął to za swojego życia".

    Stacja BBC prowadziła z Morrisseyem rozmowy dotyczące ewentualnego reprezentowania przez niego Wielkiej Brytanii w Konkursie Eurowizji w 2007 roku w Helsinkach. Ostatecznie pomysł nie został zrealizowany. W 2014 roku zdiagnozowano u niego raka.

    Dyskografia

    Albumy

    • Viva Hate (1988)
    • Kill Uncle (1991)
    • Your Arsenal (1992)
    • Vauxhall and I (1994)
    • Southpaw Grammar (1995)
    • Maladjusted (1997)
    • Under the Influence (2003)
    • You Are the Quarry (2004)
    • Ringleader of the Tormentors (2006)
    • Years Of Refusal (2009)
    • World Peace Is None of Your Business (2014)

    Składanki

    • Bona Drag (1990)
    • World of Morrissey (1995)
    • Suedehead: The Best of Morrissey (1997)
    • My Early Burglary Years (1998)
    • ¡The Best Of! (2001)
    • Swords (2009)

    Albumy live

    • Beethoven Was Deaf (1993)
    • Live at Earls Court (2005)

    Single

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform