Kol Nidrei

Itzhak Perlman and Cantor Yitzchak Meir Helfgot

  • Itzhak Perlman (ur. 31 sierpnia 1945 w Tel Awiwie-Jafie) – izraelski skrzypek, uznawany za jednego z najwybitniejszych wirtuozów tego instrumentu ostatniego dwudziestolecia. Odznaczony Narodowym Medalem Sztuki.

    W wieku czterech lat odkryto u niego chorobę Heinego-Medina. Studiował w Juilliard School of Music u pedagoga Ivana Galamiana, i jego asystentki Dorothy DeLay. Zadebiutował w 1963 w Carnegie Hall w Nowym Jorku gdzie wykonywał I Koncert skrzypcowy H. Wieniawskiego. W 1964 roku zdobył I nagrodę w Konkursie im. Leventritta. W 1978 roku zdobył nagrodę krytyków płytowych za nagranie kompletu sonat skrzypcowych L. van Beethovena z V.D. Aszkenazim. Wiosną 1990 odbył tournée w ZSRR. W 1994 grał koncerty z IPO w Chinach oraz Indiach. W 1996 roku otrzymał złoty medal the Royal Philharmonic Society's.

    Dyskografia

    • 2002 Classic Perlman: Rhapsody
    • 2001 Classic Yo-Yo
    • 1999 John Williams Greatest Hits 1969-1999
    • 1999 Cinema Serenade 2
    • 1997 Cinema Serenade
    • 1995 Bach: Violin Concertos; Double Concerto; more
    • 1994 Dvorák In Prague: A Celebration
    • 1992 Brahms: Concerto for Violin and Orchestra in D, Op. 77 (with Berliner Philharmoniker - conductor Daniel Barenboim)
    • 1990 Brahms: The 3 Violin Sonatas
    • 1989 The Italian Album
    • 1987 Bach: Double Concerto; Violin Concertos Nos.1 & 2
    • 1987 Paganini & Giuliani: Duos for Violin and Guitar
    • 1986 Sarasate: Carmen Fantasy, Chausson: Poeme, Saint-Saens: Havanaise, Introduction & Rondo Capriccioso, Ravel: Tzigane (with N.Y. Philharmonic, Zubin Mehta) (DG)
    • 1985 An Isaac Stern Vivaldi Gala
    • 1984 Chausson: Violin Concerto; Piano and String Quartet
    • 1983 Isaac Stern: 60th Anniversary Celebration
    • 1981 It's a Breeze (Angel/EMI)
    • 1972 Wieniawski: Violin Concertos (with London Philharmonic Orch., Seiji Ozawa) (EMI)

    Filmografia

    • 1999: Fantazja 2000 (Fantasia 2000) jako on sam
    • 1999: Koncert na 50 serc (Music of the Heart) jako on sam
    • 1996: Wszyscy mówią: kocham cię (Everyone Says I Love You) jako on sam
    • 1994: All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! jako on sam
    • 1988: Sesame Street Special jako on sam
    • 1969: Ulica Sezamkowa (Sesame Street) jako on sam

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform