Life And Times Webisode

Anti‐Flag

  • Anti-Flag – amerykański zespół punkrockowy mocno zaangażowany politycznie, o przekazie ukierunkowanym lewicowo, a nawet socjalistycznie, czego wyrazem są teksty piosenek. Powstał w roku 1988 w Pittsburghu za sprawą Justina Sane'a i Lucy Fester. Ich muzyka oscyluje między punk rockiem a hardcore punkiem. Melodyjne utwory oraz charakterystyczny głos wokalisty Justina powodują, że styl zespołu trudno porównać do jakiegokolwiek innego.

    Historia grupy

    Początkowo zespół zagrał tylko jeden koncert, po czym nastąpił jego rozpad. Ponowne powstanie zespołu nastąpiło w 1993 roku, kiedy to do Justina dołączył grający na basie Andy Flag oraz perkusista Pat Thetic. W 1996 r. wytwórnia New Red Archives wypuściła ich pierwszy album Die for the Government. W tymże roku zespół opuścił Andy z powodu nieporozumień między muzykami.

    W następnym roku pozycję basisty objął Chris Head, po czym przeniósł się na gitarę, a jego miejsce zajął Jamie Cock. Ostatnia zmiana składu nastąpiła w roku 1999. Basistą grupy został Chris #2. W tym czasie Anti-Flag nagrał albumy w wytwórniach Go Kart Records oraz Fat Wreck Chords przy współudziale własnej wytwórni A-F Records. Album Underground Network nagrany w Fat Wreck przez legendarnego punkowego producenta Mass Giorgini jest uważany za płytę która ukształtowała oblicze zespołu.

    Teksty Anti-Flag przekazują lewicowe i postępowe idee polityczne oraz mocno sprzeciwiają się faszyzmowi i nacjonalizmowi. Często są one mocno patetyczne, co jest świadomym zamierzeniem autorów. Według grupy amerykański militaryzm oraz kapitalizm są zagrożeniem dla świata.

    8 października 2004 roku, Jim McDermott, amerykański członek Izby Reprezentantów w swoim przemówieniu przedstawił zespół jako przykład godnej postawy do naśladowania przez młodzież, która powinna troszczyć się o losy kraju oraz uczestniczyć w wyborach. (Tutaj można przeczytać oryginalną treść przemówienia)

    W 2005 r. Anti-Flag podpisali dwupłytowy kontrakt z jedną z największych wytwórni płytowych, RCA. Ich własna wytwórnia nadal pozostała niezależna. Ich nowy album, For Blood and Empire, ukazał się 21 marca.

    Wytwórnia RCA należy do koncernu Sony BMG, jednej z największych korporacji świata. Część fanów uważa ich decyzję za objaw hipokryzji w stosunku do ich antykapitalistycznych i promujących niezależną kulturę tekstów. Według samych członków zespołu, to najlepsza droga do tego, aby ich przesłanie było szeroko słyszane.

    Członkowie zespołu

    • Justin Sane – gitara i wokal
    • Chris #2 – gitara basowa i wokal
    • Chris Head – gitara i wokal wspierający
    • Pat Thetic – perkusja

    Wcześniejsi członkowie grupy

    • 1988-1989: Lucy Fester – wokal
    • 1993-1996: Andy Flag – gitara basowa i wokal
    • 1998-1999: Jamie Cock – gitara basowa i wokal

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Die for the Government (1996) – New Red Archives
    • Their System Doesn't Work for You (1998) – A-F Records
    • A New Kind of Army (1999) – Go-Kart Records/A-F Records
    • Underground Network (2001) – Fat Wreck Chords
    • Mobilize (2002) – A-F Records
    • The Terror State (2003) – Fat Wreck Chords
    • For Blood and Empire (2006) – RCA
    • A Benefit for Victims of Violent Crime(2007)
    • The Bright Lights of America (2008)
    • The People or the Gun (2009)
    • The General Strike (2012)
    • American Spring ((2015)

    Inne nagrania

    • North America Sucks (1998) Nefer Records
    • Live at the Fireside Bowl (2000) Liberation Records
    • BYO Split Series, Vol. IV (2002) BYO Records

    Składanki z udziałem Anti-Flag

    • Dropping Food On Their Heads is Not Enough: Benefit For RAWA (2002) Geykido Comet Records
    • Rock Against Bush, Vol. 1 Fat Wreck Chords

    DVD

    • Death of a Nation (2004)

    Teledyski

    • Turncoat (2003) z albumu The Terror State
    • Death of a Nation (2004) z albumu The Terror State
    • Post-War Breakout (2004) z albumu The Terror State
    • The Press Corpse (2006) z albumu For Blood and Empire
    • One Trillion Dollars (2006) z albumu For Blood and Empire
    • This Is The End (For You My Friend) (2006) z albumu For Blood and Empire
    • The Bright Lights Of America (2008) z albumu The Bright Lights of America
    • The Modern Rome Burning (2008) z albumu The Bright Lights of America
    • When All The Lights Go Out (2009) z albumu The People Or The Gun

    Zobacz też

    • punk rock – hardcore punk – A-F Records – ważniejsze protest songi

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform