Gyllene Tider

  • Gyllene Tider – szwedzka grupa muzyczna wykonująca rock i pop. Nazwa zespołu, w języku szwedzkim, w dosłownym tłumaczeniu oznacza Złote Czasy. Grupa powstała w 1977 roku z inicjatywy muzyków Pera Gessle i jego przyjaciela Matsa "MP" Perssona, którzy do współpracy zaprosili Andersa Herrlina, Micka Andersona oraz Gorana Fritzsona. Grupa występowała do 1985 roku. W 1996 i 2004 z dużym sukcesem została reaktywowana serią koncertów.

    Dyskografia

    Albumy

    • 1978 Gyllene Tider (minialbum, znany również pod tytułami Billy i The Yellow EP)
    • 1980 Gyllene Tider
    • 1981 Moderna Tider
    • 1982 Puls
    • 1984 The Heartland Café
    • 2004 Finn 5 fel!
    • 2013 Dags att tanka pa refrangen

    Albumy koncertowe

    • 1990 Parkliv
    • 1997 Återtåget Live!
    • 2004 GT25 Live!

    Kompilacje

    • 1989 Instant Hits + Pers Garage
    • 1993 Samlade Tider (nice price)
    • 1995 Halmstads pärlor
    • 1997 Ljudet av ett annat hjärta/En samling
    • 1997 Återtåget - Gyllene Tider live!
    • 2000 Konstpaus - samtliga inspelningar från 90-talet och lite till...
    • 2004 GT25! Samtliga Hits
    • 2004 GT25 Live!
    • 2013 Soldans pa din gramoffon

    DVD

    • 1997 Återtåget
    • 2004 Karaoke Hits!
    • 2004 Parkliv
    • 2004 GT25 Live!

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform