Will You Love Me?

Chaka Khan

  • Chaka Khan, właśc. Yvette Marie Stevens (ur. 23 marca 1953 w Great Lakes w stanie Illinois w Stanach Zjednoczonych) – amerykańska piosenkarka rhythmandbluesowa, jazzowa i funky.

    Życiorys

    Światową karierę muzyczną rozpoczęła w połowie lat 70. jako wokalistka funkowego zespołu Rufus. Dzięki pomocy Steviego Wondera grupa szybko utrwaliła swoją pozycję na listach przebojów muzyki pop i r&b, zdobywając w roku 1974 nagrodę Grammy za utwór "Tell Me Something Good". Do połowy lat 80. wraz z Rufusem nagrała wiele przebojów, m.in. "Sweet Thing", "Ain't Nobody", "Do You Love What You Feel?", "Once You Get Started". W międzyczasie rozpoczęła karierę solową, nagrywając w roku 1978 swój największy przebój "I'm Every Woman".

    Kolejnym wielkim sukcesem okazał się cover utworu Prince'a "I Feel For You", który w roku 1984 przyniósł jej pierwsze miejsce na amerykańskiej liście przebojów r&b. Od połowy lat 80. nagrywa wyłącznie solowe płyty, często eksperymentując i czerpiąc z wielu muzycznych stylów, takich jak pop, soul, funk, disco jazz i hip-hop.

    W grudniu 2004 roku otrzymała tytuł doctor honoris causa słynnej uczelni muzycznej Berklee College of Music.

    W czasie swojej kariery muzycznej zdobyła 8 nagród Grammy (otrzymując 18 nominacji) oraz 4 nagrody American Music Awards.

    Dyskografia

    • Rufus (1973, MCA)
    • Rags to Rufus (1974, MCA)
    • Rufusized (1974, MCA)
    • Rufus featuring Chaka Khan (1975, MCA)
    • Ask Rufus (1977, MCA)
    • Street Player (1978, MCA)
    • Masterjam (1979, MCA)
    • Camouflage (1981, Universal Distribution)
    • Live: Stompin' at the Savoy (1983, Warner Bros.)
    • Chaka (1979, Warner Bros.)
    • Naughty (1980, Warner Bros.)
    • What Cha' Gonna Do for Me? (1981, Warner Bros.)
    • Chaka Khan (1982, Import)
    • Echoes of an Era (1982, Rhino)
    • I Feel for You (1984, Warner Bros.)
    • Destiny (1986, Warner Elektra Atlantic Corp.)
    • C.K. (1988, WEA)
    • The Woman I Am (1992, Warner Bros.)
    • Come 2 My House (1998, NPG Records)
    • ClassiKhan (2004, Agu)
    • Funk This (2007, Megafan)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform