Baccara

  • Baccara – hiszpański żeński duet wokalny grający muzykę disco założony w 1977 roku przez Maríę Mendiolę i Mayte Mateos. Para zdobyła międzynarodową rozpoznawalność po wydaniu swojego debiutanckiego singla „Yes Sir, I Can Boogie”, który trafił na pierwsze miejsce europejskiej listy przebojów oraz notowań m.in. w Wielkiej Brytanii, Danii, Niemczech, Szwecji i Finlandii.

    W 1978 roku duet reprezentował Luksemburg podczas 22. Konkursu Piosenki Eurowizji z utworem „Parlez-vous français?”. W 1983 roku wokalistki zdecydowały się na zawieszenie działalności i skoncentrowanie się na karierach solowych. Niedługo potem każda z nich założyła własny duet, który nawiązywał repertuarem do twórczości zespołu: Mendiola zaczęła występować pod szyldem New Baccara, natomiast Mateos – Baccara 2000. W latach 90. New Baccara zmieniła swoją nazwę na Baccara, co doprowadziło do istnienia dwóch różnych formacji o tej samej nazwie, w której liderką była jedna z wokalistek oryginalnego składu.

    Zespół Baccara prowadzony przez Mendiolę odnosił większy międzynarodowy sukces, głównie dzięki wydaniu takich singli, jak „Fantasy Boy”, „Touch Me” i „Wind Beneath My Wings”. Druga grupa, którą dowodziła Mateos, często pojawiała się gościnnie w programach śniadaniowych stacji telewizyjnych w Hiszpanii i Niemczech, gdzie oryginalny skład formacji doczekał się oficjalnego fanklubu.

    Historia zespołu

    Mayte Mateos ukończyła Hiszpańską Królewską Akademię Sztuki, Dramatu i Tańca w Madrycie, niedługo potem dołączyła do Grupy Baletowej Telewizji Hiszpańskiej, gdzie poznała Maríę Mendiolę. W 1976 roku wokalistki postanowiły opuścić Grupę Baletową, by występować na scenie jako taneczno-śpiewający duet pod nazwą Venus. Pierwszym publicznym występem pary było pojawienie się w programie rozrywkowym stacji Palmarés. Mateos i Mendiola przeprowadziły się wówczas na Wyspy Kanaryjskie w poszukiwaniu pracy. Na miejscu zdecydowały się na tworzenie tradycyjnej muzyki hiszpańskiej.

    Podczas jednego z występów dla niemieckich turystów w hotelu Tres Islas na wyspie Fuerteventura duet został dostrzeżony przez Leona Deane'a, menedżera z ramienia niemieckiej filii wytwórni RCA. Dean zaprosił je do Hamburga na spotkanie z holenderskim producentem muzycznym i kompozytorem Rolfem Soją. Od tamtej pory duet nawiązał z nim współpracę i zaczął występować pod nazwą Baccara, która nawiązywała do innej nazwy czarnej róży, co miało symbolizować ciemne karnacje wokalistek.

    Kariera muzyczna

    1977: Sukces „Yes Sir, I Can Boogie”, Baccara

    Po rozpoczęciu współpracy z Soją, duet Baccara rozpoczął nagrania swojego debiutanckiego singla „Yes Sir, I Can Boogie”, który został napisany przez samego Soję we współpracy z Frankiem Dostalem.

    W tym samym roku duet wydał swój debiutancki album studyjny zatytułowany Baccara. Pod koniec lat 70. duet wyruszył w europejską trasę koncertową, doczekał się m.in. fan klubu w Niemczech oraz w krajach skandynawskich. Zespół reprezentował Niemcy podczas 8. Światowego Festiwalu Piosenki, który odbywał się od listopada 1977 do końca 1979 roku, dzięki czemu został uznany za najdłużej trwający konkurs muzyczny na świecie. Wokalistki zajęły ostatecznie 14. miejsce na 37 uczestników ze swoim utworem „Mad in Madrid”.

    1978: Konkurs Piosenki Eurowizji, Light My Fire

    W lutym 1978 roku Baccara odebrała statuetkę Bambi będącą najbardziej prestiżową nagrodą wręczaną w Niemczech przez Burda Publishing Group.

    W listopadzie ukazał się nowy singiel zespołu „The Devil Sent You to Laredo”.

    1979-80: Colours

    W maju 1979 roku Baccara opublikowała singiel „Body Talk”.

    W 1980 roku Baccara wydała singiel zawierający dwie piosenki nagrana w hiszpańskojęzycznej wersji językowej – „Baila tú” („Body Talk”) i „En el ano 2000” („By 1999”).

    Od 1981: Kariery solowe

    Po zakończeniu współpracy Mendiola i Mateos zdecydowały się na rozpoczęcie karier solowych oraz utworzeniu dwóch nowych projektów muzycznych. Pierwsza zdecydowała się na stworzenie duetu New Baccara, natomiast druga nadal występowała pod szyldem Baccara razem z Cristiną Sevillą, którą w grudniu 2004 zastąpiła Paloma Blanco.

    Każda z formacji nagrywała i wydała swoje albumy oraz single, a także nowe wersje przebojów z repertuaru oryginalnego składu grupy Baccara.

    Z okazji trzydziestolecia istnienia projektu Baccara, Sony-BMG Germany wydał pod koniec sierpnia 2007 roku specjalne trzypłytowe wydawnictwo zatytułowane 30th Anniversary, na którym znalazło się 50 oryginalnych nagrań duetu.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Baccara (1977)
    • Light My Fire (1978)
    • Colours (1979)
    • Bad Boys (1981)

    Albumy kompilacyjne

    • The Hits of Baccara (1978)
    • The Original Hits (1990)
    • Star Collection (1991)
    • The Collection (1993)
    • Yes Sir, I Can Boogie (1994)
    • Star Gala (1994)
    • Golden Stars (1995)
    • The Collection (1998)
    • Woman to Woman (1999)
    • The Best of Baccara – Original Hits (2001)
    • The Best of Baccara (2005)
    • The Very Best of Baccara (2006)
    • 30th Anniversary (2007)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform