Iggy Pop

  • Iggy Pop, właśc. James Newell Osterberg (ur. 21 kwietnia 1947 w Muskegon) – amerykański muzyk, wokalista, autor tekstów, aktor filmowy.

    W 2009 roku wokalista został sklasyfikowany na 17. miejscu listy 50 najlepszych heavymetalowych frontmanów wszech czasów według Roadrunner Records.

    Życiorys

    Iggy Pop jest jednym z najważniejszych prekursorów punk rocka oraz gatunków pokrewnych. Na przełomie lat 60. i 70. XX wieku należał do The Stooges, grupy rockowej której był wokalistą i charyzmatycznym liderem. Zespół z powodu swoich koncertów zyskał złą sławę. Pop na scenie szokował publiczność dzikością swego zachowania, prowokacyjnymi odzywkami, samookaleczeniem, obnażaniem się. The Stooges, założony w 1967, dziś jest uznawany za jednego z pionierów punk rocka, jednak w okresie działalności nie odnosił wielkich sukcesów i rozpadł się w 1974, także z powodu kłopotów Popa z narkotykami.

    Karierę solową Pop rozpoczął w 1977, dzięki wydatnej pomocy Davida Bowiego, producenta kilku jego płyt. Nowe nagrania mogły zaskoczyć jego dotychczasowych fanów – Pop nie bał się ruszyć w spokojniejsze, na niektórych z późniejszych płyt wręcz popowe rejony. Jednak o tym, że muzyk nie zapomniał o swych korzeniach mogą świadczyć choćby płyty z przełomu tysiącleci: Avenue B i Beat 'Em Up.

    W 2003 The Stooges zostało reaktywowane w niemal oryginalnym składzie, oprócz basisty Mike'a Watta, który zastąpił zmarłego w 1975 Dave'a Alexandre'a. W tym składzie zespół w 2006 nagrał, a w 2007 wydał płytę The Weirdness. 6 stycznia 2009 w wieku 60 lat zmarł na atak serca gitarzysta Ron Asheton. Po niemal rocznej przerwie w koncertowaniu The Stooges postanowili powrócić do grania z Jamesem Williamsonem, który grał w The Stooges głównie w latach 1972-1974, kiedy to Ron Asheton grał w zespole na gitarze basowej. Stooges nagrało wtedy Raw Power z takimi utworami jak Search and destroy, czy Gimme Danger. Po powrocie Williamsona do składu, Stooges ogrywają głównie utwory z tej płyty, wzbogacone utworami z Metallic K.O. – gdzie też udzielał się Williamson – i kilkoma kawałkami z wcześniejszego okresu.

    Z kina kojarzony jest głównie dzięki kilku rolom zagranym u Jima Jarmuscha oraz piosenkom do filmów Arizona Dream, Trainspotting oraz Porachunki.

    W wydanej w 2008 roku grze Grand Theft Auto IV, Iggy Pop był dj-em jednej ze stacji radiowych – Liberty Rock Radio.

    Anthony Kiedis z zespołu Red Hot Chili Peppers często mówił, że wzorował się na Popie.

    Odznaczenia

    • Officier Orderu Sztuki i Literatury – Francja, 2003[5]

    Dyskografia

    The Stooges

    • The Stooges (1969)
    • Fun House (1970)
    • Raw Power (1973)
    • Metallic K.O.(1976)
    • Open Up and Bleed (1995)
    • 1970: The Complete Fun House Sessions (1999)
    • Telluric Chaos(2005)
    • Heavy Liquid (2005)
    • The Weirdness (2007)
    • Ready To Die (2013)

    Nagrania solowe

    • Kill City (1977)
    • The Idiot (1977)
    • Lust for Life (1977)
    • New Values (1979)
    • Soldier (1980)
    • Party (1981)
    • Zombie Birdhouse (1982)
    • Blah Blah Blah (1986)
    • Instict (1988)
    • Brick by Brick (1990)
    • American Caesar (1993)
    • Naughty Little Doggie (1996)
    • Avenue B (1999)
    • Beat ’Em Up (2001)
    • Skull Ring (2003)
    • Préliminaires (2009)
    • Après (2012)

    Albumy Koncertowe

    • TV Eye Live 1977
    • Berlin 91 1994
    • Best of...Live 1996

    Składanki

    • Pop Music 1996
    • Nude & Rude: The Best of Iggy Pop 1996
    • A Million in Prizes: The Anthology 2005

    Członkowie grupy Iggy'ego Popa

    • George Murray – bas (1977)
    • Dennis Davis – perkusja (1977)
    • Carlos Alomar – gitara (1977)
    • Phil Palmer – gitara (1977)
    • David Bowie – instrumenty klawiszowe, syntezatory, gitara, fortepian, saksofon, ksylofon (1977-1978)
    • Hunt Sales – perkusja (1977-78)
    • Tony Sales – gitara (1977-1978)
    • Ricky Gardiner – gitara (1977-1978)
    • Scott Thurston – bas, instrumenty klawiszowe (1977-1979)
    • James Williamson – gitara (1979)
    • Jackie Clark – bas (1979)
    • Klaus Kruger – perkusja (1979-1980)
    • Ivan Kral – gitara, instrumenty klawiszowe (1980-1981)
    • Barry Andrews – instrumenty klawiszowe, fortepian (1980)
    • Glen Matlock – bas (1980, 1988)
    • Steve New – gitara (1980)
    • Michael Page – bas (1981)
    • Douglas Bowne – perkusja (1981)
    • Rob Duprey – gitara (1981-1985)
    • Chris Stein – bas (1982-1984)
    • Clem Burke – perkusja (1982-1984)
    • Kevin Armstrong – gitara (1985-1987, 1995-2002)
    • Steve Jones – gitara, bas (1984-1995)
    • Edral Kizilcay – syntezator, bas, perkusja (1985-1987)
    • Seamus Beaghen – instrumenty klawiszowe (1987-1989, 1996-1998)
    • Leigh Foxx – bas (1988-1989)
    • Paul Garisto – perkusja (1988-1989)
    • Kenny Aronoff – perkusja (1989-1994)
    • Waddy Wachtel – gitara (1990-1995)
    • Charley Drayton – bas (1995-2000)
    • Alex Krist – perkusja (1999-2003)[6]
    • Pete Marshal – gitara (2000-2003)
    • Whitey Kirst – gitara (1990-2003)[6]
    • Lloyd Roberts – bas (2000-2003)

    Filmografia

    Kompozytor

    • Repo Man (1984)
    • Tales from the Crypt (1989-1996)
    • Arizona Dream (1993) z Goranem Bregoviciem
    • The Brave (1997)

    Aktor

    • Midsummer Rock Fest (1970)
    • Rock & Rule (1983)
    • Sid and Nancy (1986)
    • The Color of Money (1986)
    • Rolling Stone Presents Twenty Years of Rock & Roll (1987)
    • Cry-Baby (1990)
    • Hardware (1990)
    • The Adventures of Pete & Pete (1993)
    • Atolladero (1995)
    • Dead Man (1995)
    • Tank Girl (1995)
    • The Crow 2: City of Angels (1996)
    • The Brave (1997)
    • Star Trek: Deep Space Nine (1998)
    • Snow Day (2000)
    • Fastlane (2002)
    • Kawa i papierosy (2003)

    Dubbing

    • Once Upon a Time in Wonderland (2013–2014) – głos Gąsienicy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform