The Jackson 5

  • The Jackson 5, później jako The Jacksons – amerykańska grupa soulowo-funkowo-popowa.

    Oficjalnie powstała w 1969 i była aktywna do końca lat 80. XX wieku. Jacksonowie, zanim stali się członkami zespołu, występowali na lokalnych koncertach i w klubach. W skład zespołu wchodziło pięciu braci Jacksonów: Jermaine (zastąpiony później przez Randiego), Marlon, Jackie, Tito oraz najsłynniejszy i najmłodszy (miał zaledwie 11 lat, kiedy pojawił się pierwszy singel "I Want You Back") z nich Michael. Z grupą występowały w chórkach także dwie siostry Jacksonów – Janet i La Toya. Grupa stała się jedną z najpopularniejszych i najlepiej zarabiających formacji, przynosząc krociowe zyski wytwórni Motown. W 1977 zespół zmienił nazwę na The Jacksons na skutek odejścia z tej wytwórni. Grupa była założona i kierowana przez ojca muzyków – Joego Jacksona.

    Jackson 5 początkowo naśladowała wcześniejszą podobną grupę Frankie Lymon and Teenagers, lecz wkrótce wypracowała swoje własne brzmienie i wizerunek sceniczny. Muzyka grupy – bardzo rytmiczna, zawierająca łatwe i wpadające w ucho melodie, rozbudowane instrumentarium, była zawsze perfekcyjnie wykonywana. W czasie występów na żywo i przed kamerami muzycy zachwycali radosną energią i perfekcyjnie wykonywanymi układami tanecznymi.

    W 1997 grupa została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

    Muzycy

    Aktualni członkowie

    Jackie Jackson – śpiew (1964-1989, 2001, 2009, 2012 – nadal)
    Jermaine Jackson – gitara, śpiew (1964-1975, 1983-1989, 2001, 2009, 2012 – nadal)
    Marlon Jackson – śpiew (1964-1984, 2001, 2009, 2012 – nadal)
    Tito Jackson – gitara, śpiew (1964-1989, 2001, 2009, 2012 – nadal)

    Byli członkowie

    Michael Jackson – śpiew (1964-1984, 2001)
    Randy Jackson – perkusja, keyboard, śpiew (1976-1989, 2001)

    Dyskografia

    Jako The Jackson 5:

    • 1969 Diana Ross Presents the Jackson 5
    • 1970 ABC
    • 1970 Third Album
    • 1970 Christmas Album
    • 1971 Goin' Back to Indiana
    • 1971 Maybe Tomorrow
    • 1972 Lookin' Through the Windows
    • 1973 Skywriter
    • 1973 G.I.T.: Get It Together
    • 1973 In Japan!
    • 1974 Dancing Machine
    • 1975 Moving Violation

    Jako The Jacksons:

    • 1976 The Jacksons
    • 1977 Goin' Places
    • 1978 Destiny
    • 1980 Triumph
    • 1981 Live!
    • 1984 Victory
    • 1989 2300 Jackson Street

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform