Instant Replay

Dan Hartman

  • Dan Hartman, właściwie Daniel Earl Hartman (ur. 8 grudnia 1950 w Harrisburgu w Pensylwanii, zm. 22 marca 1994 w Westport w Connecticut) – amerykański piosenkarz pop, autor tekstów i producent muzyczny.

    W wieku 13 lat wraz z bratem współtworzył zespół The Legends, w którym grał na instrumentach klawiszowych i komponował muzykę. Grupa nie odniosła sukcesu, zaś Dan Hartman związał się z zespołem Edgar Winter Group, z którym nagrał trzy albumy. W 1976 rozpoczął karierę solową, wydając pierwszą płytę Who Is Dan Hartman.

    Najwyższe miejsca na amerykańskich listach przebojów uzyskały takie utwory piosenkarza jak "Instant Replay", "I Can Dream About You" i nagrany wspólnie z Loleattą Holloway "Relight My Fire".

    Dan Hartman zmarł w wieku 43 lat na skutek powikłań związanych z AIDS.

    Dyskografia

    Albumy

    • 1976 – Who Is Dan Hartman
    • 1976 – Images
    • 1979 – Instant Replay
    • 1980 – Relight My Fire
    • 1981 – April Music Recorded Music Library
    • 1982 – It Hurts To Be In Love
    • 1989 – New Green Clear Blue
    • 1994 – Keep The Fire Burnin

    Single

    • 1978 – Instant Replay
    • 1979 – This Is It
    • 1979 – Hands Down
    • 1980 – Relight My Fire
    • 1984 – I Can Dream About You
    • 1984 – We Are the Young
    • 1985 – Second Nature
    • 1985 – Get Outta Town
    • 1994 – Keep the Fire Burnin'

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform