Three 6 Mafia;Project Pat;UGK

  • Three 6 Mafia – pierwsza hip-hopowa grupa z Memphis, która zdobyła platynową płytę i druga grupa, która została nominowana i zdobyła Oscara. Grupa była pierwotnie złożona z 6 członków: DJ Paul, Juicy J, Lord Infamous, Crunchy Black, Gangsta Boo i Koopsta Knicca. Na początku działalności grupy nagrali wiele undergroundowych produkcji w swoim własnym studiu Prophet Entertainment (później Hypnotize Mindz Records). W 1997 roku członkowie zespołu zostali wcieleni do Relativity Records gdzie wydali swój pierwszy „mocny” album: „Chapter 2: World Domination”. W 2005 roku wyszedł „Most Known Unknown” z gościnnym udziałem Lil' Flipa, Pimp C, Lil' Wyte, Frayser Boy i Project Pata. Z tego właśnie albumu pochodzi hit „Stay Fly z udziałem Young Bucka, 8-Balla, i MJG”. Jednak 2006 rok, był dla nich najbardziej udany. W marcu dostali Oscara w kategorii „Best Song” i stali się także pierwszymi artystami, którzy w ogóle występowali na gali Academy Awards. Grupa została nominowana za utwór „It’s Hard Out Here for a Pimp” z filmu pt. Hustle & Flow. W 2006 Three 6 Mafia & Hypnotize Mindz Records podpisali kontrakt z Warner Brothers Records. W 2008 roku wyszedł album Last 2 Walk.

    W 2009 roku duet rozpoczął pracę nad ostatnim albumem pt. Laws Of Power, który pierwotnie był zapowiedziany na lato 2011 roku. Jednak jego premiera się nie odbyła. Pierwszym singlem promującym to wydawnictwo był utwór „Shake My”; ukazał się 8 września 2009 r. Po nim ukazały się kolejne piosenki: „Lil Freak (Ugh, Ugh, Ugh)” (25 września 2009), „Shots After Shots” (30 listopada 2009). Ostatnim jak dotąd utworem promującym album był „Feel It” nagrany wspólnie z Tiesto, Seanem Kingstonem i Flo Ridą. Ukazał się 1 grudnia 2009 i od razu okazał się sporym sukcesem. Dotarł do 4. miejsca notowania Hot Dance Club Songs. Został zatwierdzony jako złoto przez CRIA.

    Dyskografia

    • Smoked Out, Loced Out (1994)
    • Mystic Stylez (1995)
    • Chapter 1: The End (1996)
    • Chapter 2: World Domination (1997)
    • When the Smoke Clears: Sixty 6, Sixty 1 (2000)
    • Choices: The Album (2001)
    • Da Unbreakables (2003)
    • Choices II: The Setup (2005)
    • Most Known Unknown (2005)
    • Last 2 Walk (2008)

    Filmografia

    Wyróżnione filmy

    • Hustle & Flow (2005)
    • Jackass Number Two (2006)
    • Rocky Balboa (2006) – „It’s a Fight” jest to oficjalny soundtrack z filmu
    • Jackass 2.5(2007)

    DVD

    • Choices: The Movie (2001)
    • Choices II (2005)
    • Clean Up Men (2005)
    • Ultimate Video Collection (2006)
    • Adventures in Hollyhood (2007)
    • Streets of Memphis (2008)
    • Choices III: The Return of Big Pat (2009)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform