Here Comes The Hot Stepper(remix)

Ini Kamoze

  • Ini Kamoze (ur. 9 października 1957, Port Mary, Saint Mary, Jamajka) - jamajski wokalista reggae.

    Życiorys

    Pierwsze nagrania czarnoskórego wokalisty pojawiły się na początku lat 80. Wtedy nagrał przebojowy singel "Trouble You a Trouble Me" i dużo koncertował z Yellowmanem i Half Pint.

    Debiutancki longplay artysty "Pirate" ukazał się w 1984 roku, jednak nie odniósł spodziewanego sukcesu. Największym przebojem Kamoze z tego okresu obok "Call the Police" czy "Taxi with Me", był singel "Shocking Out" (1988). Po tym sukcesie zniknął ze sceny.

    Powrócił dopiero w 1994 roku z nowym, ostrzejszym repertuarem i wszedł na listy przebojów z utworem "Here Comes the Hotstepper", który po raz pierwszy ukazał się na składance reggae "Stir It Up", a następnie znalazł się na ścieżce dźwiękowej filmu "Prêt-à-porter".

    Dyskografia

    • Ini Kamoze (1984), Island
    • Statement (1984), Mango
    • Pirate (1986), Mango
    • Shocking Out (1988), RAS
    • Lyrical Gangsta (1995), East West America/Elektra
    • Debut (2006), 9 Sound Clik
    • 51 50 Rule (2009), 9 Sound Clik
    • 16 Vibes of Ini Kamoze (1992), Sonic Sounds
    • Here Comes the Hotstepper (1995), Columbia/SMDE

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform