Joan Jett and the Blackhearts

  • Joan Jett (właśc. Joan Marie Larkin, urodzona 22 września 1958 w Wynnewood w stanie Pensylwania) – amerykańska rock'n'rollowa i punk rockowa gitarzystka, wokalistka oraz aktorka. Najbardziej znana z hitów "I Love Rock 'n' Roll" oraz "Bad Reputation". W plebiscycie pisma "The New York Times" na najlepszą rockową piosenkarkę, czytelnicy mogli wybierać spośród wielu kandydatek, w tym Joan Jett, która zwyciężyła i została okrzyknięta królową rocka i rock and rolla. Gra na gitarze i śpiewa w zespole The Blackhearts. Przed rozpoczęciem pracy z Blackhearts była założycielką, liderką, gitarzystką oraz wokalistką w pierwszym kobiecym rockowym zespole The Runaways sławnym w latach siedemdziesiątych.

    W 2003 została sklasyfikowana na 87. miejscu listy 100 najlepszych gitarzystów wszech czasów magazynu Rolling Stone.

    Kariera

    W wieku 15 lat założyła zespół The Runaways, należący do pionierów kobiecego rocka . Zespół wytrwał ze sobą cztery lata. Jett pełniła w nim funkcję gitarzystki rytmicznej i wokalistki (w latach 1975-1977 jako druga wokalistka obok Cherie Currie, a od połowy roku 1977 do 1979 była główną piosenkarką).

    Po rozpadzie The Runaways pojechała ona do Wielkiej Brytanii w celu poznania członków Sex Pistols. Po znalezieniu muzyków wydała takie hity jak I Love Rock N' Roll, "Bad Reputation", cover The Runaways "Cherry Bomb", cover Bruce'a Springsteena "Light Of Day", "Crimson And Clover" i "I Hate Myself For Loving You". Joan Jett wraz z The Blackhearts gra do dziś, a ich ostatnio wydaną płytą była "Unvarnished" (2013).

    Jest feministyczną ikoną w muzyce rockowej. Kultura riot grrrl była inspirowana przede wszystkim jej osobą. Joan współpracowała między innymi z Bikini Kill, L7 i Babes in Toyland, czyli z głównymi artystkami nurtu riot grrrl.

    Inspiracją była dla niej Suzi Quatro. Jak sama Joan powiedziała, "skoro ona (Suzi Quatro) może grać rock 'n' rolla, to ja też mogę".

    Dyskografia

    • Joan Jett (później wydane jako Bad Reputation) (1980)
    • Bad Reputation (1981)
    • I Love Rock 'n' Roll (1981)
    • Album (1983)
    • Glorious Results of a Misspent Youth (1984)
    • Good Music (1986)
    • Up Your Alley (1988)
    • The Hit List (1990)
    • Notorious (1991)
    • Flashback (1993)
    • Pure and Simple (1994)
    • Evil Stig (z The Gits) (1995)
    • Fit to Be Tied (1997)
    • Fetish (1999)
    • Jett Rock (2003)
    • Naked (2004)
    • Sinner (2006)
    • Greatest Hits (2010)
    • Unvarnished (2013)

    Filmografia

    • Lemmy (2010, film dokumentalny, reżyseria: Greg Olliver, Wes Orshoski)[7]

    Ciekawostki

    Jest leworęczna, ale gra na gitarze, jakby była osobą praworęczną. Twierdzi, iż w ten sposób gra jej lepiej wychodzi.

    Joan została ze względów etycznych wegetarianką. W roku 2011 nagrała dla organizacji PETA krótkie wideo, w którym zachęca do wegetarianizmu, podnosząc jego znaczenie dla zdrowia i ochrony środowiska.

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform