Sanna Nielsen

  • Sanna Viktoria Nielsen (ur. 27 listopada 1984 w Kristianstadzie) – szwedzka piosenkarka, kompozytorka i autorka tekstów, siedmiokrotna uczestniczka Melodifestivalen, zwyciężczyni jego edycji z 2014, reprezentantka Szwecji w 59. Konkursie Piosenki Eurowizji.

    Kariera

    Początki kariery

    Sanna Nielsen została wychowana w małej miejscowości Edenryd.

    W 1996 wydała swój pierwszy singel „Till en fågel”, który dotarł do 46. miejsca na oficjalnej szwedzkiej liście sprzedaży.

    2001–2005: Pierwsze starty w Melodifestivalen

    W 2001 po raz pierwszy zgłosiła się do Melodifestivalen, szwedzkich selekcji do Konkursu Piosenki Eurowizji. 23 lutego wystąpiła na scenie w Malmö z utworem „I går, i dag” autorstwa Berta Månsona, zajmując trzecie miejsce z liczbą 172 punktów.

    Wiosną 2002 została uhonorowana prestiżową nagrodą Ulla Billqvist-stipendiet.

    W 2003 postanowiła ponownie wziąć udział w Melodifestivalen, tym razem z utworem „Hela världen för mig”, który napisał i skomponował Thomas G:son. 22 lutego wystąpiła w drugim półfinale w Göteborgu, przechodząc do finału, organizowanego 15 marca w Sztokholmie.

    W 2005 piosenkarka po raz trzeci stanęła do rywalizacji w Melodifestivalen, tym razem z piosenką „Du och jag mot världen” nagraną wraz z Fredrikem Kempem. Duetowi udało się dojść do finału, który odbył się 12 marca, w którym ostatecznie zebrał 30 punktów i zajął 8. miejsce.

    2006–2007: Nära mej, nära dej, Melodifestivalen 2007 i Sanna 11-22

    W lutym 2006 Nielsen wydała swój trzeci album, zatytułowany Nära mej, nära dej.

    W 2007 Sanna Nielsen zakwalifikowała się do półfinałów Melodifestivalen z singlem „Vågar du, vågar jag”, który stworzyli wspólnie Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren i Henrik Wikström.

    2008–2010: Melodifestivalen 2008, Stronger i albumy świąteczne

    W 2008 piosenkarka po raz piąty zgłosiła się do udziału w Melodifestivalen. 16 lutego w Västerås wystąpiła w drugim półfinale konkursu z utworem „Empty Room”, który napisali i skomponowali Bobby Ljunggren i Aleena Gibson. Zakwalifikowała się do finału, odbywającego się 15 marca w Sztokholmie.

    W lutym 2009 otrzymała nagrodę w kategorii Najlepsza szwedzka piosenka roku (za utwór „Empty Room”) na ceremonii Gaygalan 2009 – uroczystości wręczenia nagród przyznawanych przez czasopismo „QX”, skierowane dla społeczności LGBT.

    2011–2013: Melodifestivalen 2011 i trzy albumy studyjne

    W 2011 wokalistka po raz kolejny wzięła udział w Melodifestivalen, tym razem z piosenką „I’m in Love”. Pomyślnie przechodząc rundę półfinałową, wystąpiła w finale preselekcji 12 marca w Sztokholmie, gdzie zajęła 4. miejsce ze 114 punktami.

    W listopadzie 2012 piosenkarka wydała płytę Vinternatten.

    Od 2014: Melodifestivalen 2014, Konkurs Piosenki Eurowizji 2014 i 7

    W 2014 po raz siódmy zgłosiła się do Melodifestivalen. 8 lutego wystąpiła w drugim półfinale w Linköping z utworem „Undo”, zdobywając bezpośredni awans do finału, zorganizowanego 8 marca.

    Nielsen wystąpiła 6 maja na scenie w Kopenhadze podczas pierwszego półfinału Konkursu Piosenki Eurowizji z czwartym numerem startowym.

    30 czerwca ukazał się jej dziesiąty album studyjny zatytułowany 7, na którym znalazły się utwory autorstwa m.in. Camillii Läckberg.

    Na początku 2015 roku wraz z Robinem Paulssonem poprowadziła Melodifestivalen 2015.

    Życie prywatne

    W 2006 zaręczyła się z Gudmundem Ingwallem w Las Vegas. Dwa lata później para rozstała się.

    Dyskografia

    • Silvertoner (1996)
    • Min önskejul (1997)
    • Nära mej, nära dej (2006)
    • Stronger (2008)
    • Our Christmas (oraz Shirley Clamp i Sonja Aldén; 2008)
    • Vår jul (oraz Shirley Clamp i Sonja Aldén; 2010)
    • I’m in Love (2011)
    • Vinternatten (2012)
    • Min jul (2013)
    • 7 (2014)

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform