Down A** Chick

Ja Rule

  • Ja Rule, właściwie Jeffrey Atkins (ur. 29 lutego 1976 w Queens, dzielnicy Nowego Jorku) – amerykański raper i piosenkarz.

    Pseudonim Ja Rule pochodzi od wyrażenia Jeffrey Atkins Represents Unconditional Love's Existence. Wielokrotnie nominowany do wielu prestiżowych nagród muzycznych, laureat m.in. MTV Video Music Award czy World Music Award.

    Biografia

    Jeffrey uczęszczał do Junior High School we Floral Park, w Nowym Jorku, gdzie spotkał swoją przyszłą żonę, Aishę Murray. Pobrali się w 2001 roku. Kiedy Ja miał pięć lat, jego siostra umarła na skutek problemów z układem oddechowym. Dorastał w religijnej rodzinie Świadków Jehowy, dlatego nie obchodził urodzin ani Bożego Narodzenia. Rodzice zabronili mu też słuchać hip-hopu. Kiedy pierwszy raz go usłyszał, postanowił zostać raperem. Często przynosił do domu płyty z muzyką i słuchał ich na odtwarzaczu CD, kiedy jego matki nie było w pobliżu. Ja Rule ożenił się ze swoją szkolną miłością, Aishą Atkins z domu Murray. Mają trójkę dzieci: Brittney, Jeffreya Juniora i Jordana. Mieszka ze swoją rodziną w posiadłości w New Jersey.

    28 lutego 2012 roku odbyła się premiera albumu pt. Pain Is Love 2. Płyta była promowana singlami "Real Life Fantasy", "Black Vodka" i "Superstar". Na przełomie wiosny i lata 2012 roku ukazał się kolejny album Renaissance Project. Obie produkcje zostały wydane przez wytwórnię Mpire Records.

    Dyskografia

    • Venni Vetti Vecci (1999)
    • Rule 3:36 (2000)
    • Pain Is Love (2001)
    • The Last Temptation (2002)
    • Blood In My Eye (2003)
    • R.U.L.E. (2004)
    • The Mirror: Reloaded (2009)
    • Pain Is Love 2 (2012)[3]
    • The Renaissance Project (2012)[3]

    Filmografia

    • 2000: Wiedźma hip-hopu jako on sam
    • 2000: Turn it Up jako David "Gage" Williams
    • 2001: Crime Partners jako Hitman
    • 2001: Szybcy i wściekli jako Edwin
    • 2002: Half Past Dead jako Nicholas "Nick" Frasier
    • 2003: Straszny film 3 jako agent Thompson
    • 2003: Pauly Shore Is Dead jako on sam
    • 2004: The Cookout jako Bling Bling
    • 2004: Shall We Dance jako piosenkarz w barze
    • 2005: Back in the Day jako Reggie Cooper
    • 2005: Assault on Precinct 13 jako Smiley
    • 2009: Don't Fade Away jako Foster
    • 2010: Wrong Side of Town jako Razor
    • 2011: I'm in Love with a Church Girl jako Miles Montego
    • 2012: The Cookout 2 jako Bling Bling
    • 2013: Goat jako Willie

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform