Shattered Dreams

Johnny Hates Jazz

  • Johnny Hates Jazz – angielskie trio, wykonujące muzykę pop, powstałe w 1986 roku. Tworzyli je Clark Datchler (wokal, fortepian), Calvin Hayes (klawisze) i Mike Nocito (bas).

    W tym samym roku ukazał się pierwszy singel zespołu "Me and My Foolish Heart", a grupa niebawem podpisała kontrakt z Virgin. Rok później zespół zadebiutował w barwach tej wytwórni piosenką "Shattered Dreams", która uplasowała się w UK Top Five i na 2. miejscu zestawienia za oceanem.

    Pierwszy album zespołu "Turn Back the Clock" ukazał się w 1988 roku i stał się multiplatynowym w Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii. Z płyty pochodziło wiele przebojów, jak choćby "I Don't Want to Be a Hero", "Turn Back the Clock", "Heart of Gold", "Don't Say It's Love" i "Shattered Dreams".

    Wkrótce z grupy odszedł wokalista Clark Datchler, który zdecydował się na karierę solową. Jego miejsce zajął Phil Thornalley, z którym powstała druga płyta "Tall Stories" (1991). W 1992 r. zespół zakończył działalność.

    W roku 2008 grupa została reaktywowana, a w miejsce Phila Thornalleya wszedł Danny Saxon. Jednak w październiku 2009 odszedł on z zespołu, a na miejsce wokalisty powrócił Clark Datchler. Grupa powróciła do oryginalnego składu i jest w trakcie nagrywania nowego albumu, zapowiedzianego na 2010 rok.

    Dyskografia

    Albumy

    • 1988 – Turn Back the Clock (Virgin Records)
    • 1991 – Tall Stories (Virgin Records)
    • 2013 – Magnetized (InterAction Music)

    Kompilacje

    • 1993 – The Very Best of Johnny Hates Jazz (Disky Records)
    • 2000 – Best of the 80's (Disky Records)
    • 2003 – The Very Best of Johnny Hates Jazz (EMI Gold)

    Single

    • 1986 - Me and My Foolish Heart
    • 1987 - Shattered Dreams
    • 1987 - I Don't Want to Be a Hero
    • 1987 - Turn Back the Clock
    • 1988 - Heart of Gold
    • 1988 - Don't Say It's Love
    • 1989 - Turn the Tide
    • 1991 - Let Me Change Your Mind Tonight
    • 1992 - The Last to Know

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform