Survivor

Destiny's Child;Da Brat

  • Destiny’s Child – amerykańska grupa R&B. Tworzyły ją Beyoncé Knowles, Kelly Rowland i Michelle Williams. Beyoncé i Kelly poznały się, gdy były jeszcze dziećmi, na początku lat dziewięćdziesiątych. W pierwszej połowie tego okresu dziewczyny ćwiczyły taniec i śpiew pod nadzorem Beyoncé. Wystąpiły m.in. w telewizyjnym pojedynku muzycznym „Star Search”, były jedyną grupą wykonującą piosenkę hip-hopową w historii tego programu. W drugiej połowie lat 90. dziewczyny pod nadzorem menedżera Matthew Knowlesa, ojca Beyoncé, bez skutku próbowały podpisać kontrakt z wytwórnią. Jednak w 1997 roku poznały Wyclefa Jeana i z jego pomocą zaczęły odnosić sukcesy komercyjne.

    W 2000 roku zaszły zmiany, tuż przed premierą singla „Say My Name” grupę opuściły LaTavia Roberson i LeToya Luckett, a na ich miejsce przyszły Farrah Franklin oraz Michelle Williams. Farrah Franklin odeszła z zespołu po trzech miesiącach z myślą o solowej karierze.

    W 2002 roku po wydaniu albumu This is the Remix grupa zawiesiła swoją działalność, tłumacząc to chęcią wydania solowych albumów przez dziewczyny. Grupa reaktywowała się w 2004 roku z sukcesem płyty Destiny Fullfilled. W czerwcu 2005 roku po raz kolejny dziewczyny ogłosiły zakończenie działalności grupy na rzecz solowych karier. Ostatnim akordem działalności grupy było wydanie w październiku 2005 roku składanki największych przebojów #1’s promowaną singlem „Stand up for love”.

    Dyskografia

    • 1998 – Destiny’s Child
    • 1999 – The Writing’s on the Wall
    • 2001 – Survivor
    • 2004 – Destiny Fulfilled

    Trasy koncertowe

    • 1998 – Boyz 2 Men Tour
    • 1999 – TLC: FanMail Tour
    • 2000 – Britney Spears’ Hawaii concert
    • 2000 – Sears & Levis US Tour
    • 2000 – European Tour
    • 2002 – MTV’s TRL Tour
    • 2002 – World Tour
    • 2005 – Destiny Fulfilled… And Lovin’ It

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform