Gazebo

  • Paul Mazzolini (pseudonim Gazebo, ur. 18 lutego 1960 w Bejrucie, Liban) – włoski piosenkarz, wykonawca gatunku italo disco. Urodził się w Libanie jako syn włoskiego dyplomaty i amerykańskiej piosenkarki.

    Według legendy wypromowanej przez fanów, gry na gitarze nauczył się w wieku 10 lat, by zaimponować nią szkolnej koleżance. Jako nastolatek rozpoczął karierę muzyczną, początkowo były to epizody w zespołach różnych stylów muzycznych – jazz, rock, punk. Ich pierwszą wspólną produkcją był skomponowany w 1982 utwór Masterpiece, który zagościł na listach przebojów.

    Największy sukces jeśli chodzi o listy przebojów odniósł singel wydany rok później: I Like Chopin.

    Kolejny utwór, Lunatic, wydano w 1984 na płycie o tej samej nazwie, w całej Europie zdołała się ona wedrzeć do dwudziestki najchętniej kupowanych płyt.

    Następne jego produkcje nie powtórzyły już sukcesu wyżej wymienionych, aż do jesieni 2006, kiedy to singel Tears for Galileo osiągnął pierwszą pozycję na liście Euro dance.

    Dyskografia

    • Gazebo (Baby Records, 1983)
    • Telephone Mama (Baby Records, 1984)
    • Univision (Carosello, 1986)
    • The Rainbow Tales (Carosello, 1988)
    • Sweet Life (Carosello, 1989)
    • Scenes From The Broadcast (Lunatic, 1991)
    • I Like Chopin - Best Of Gazebo (Jimco, 1991) – wydane w Japonii
    • Greatest Hits (Baby Records, 1992)
    • Classics (RCA Italiana 1994)
    • Portrait (Giungla-BMG Italy, 1994)
    • Viewpoint (Softworks, 1997)
    • Portrait & Viewpoint (Softworks, 2000)
    • Ladies ! (iTunes Softworks, 2007)
    • The Syndrone (Softworks, 2008)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform