Woody Guthrie At 100!/Ani on Woody the revolutionary

Ani Difranco

  • Ani DiFranco, właśc. Angela Marie Difranco (ur. 23 września 1970 w Buffalo) – amerykańska piosenkarka, gitarzystka i autorka piosenek.

    Od 1989 wydaje co najmniej jeden album rocznie, z wyjątkiem roku 2001. Postrzegana jako ikona feminizmu, cieszy się oddaną publicznością. Identyfikuje się także jako biseksualistka, w swej twórczości często wykorzystuje wątek miłości między dwiema kobietami.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 1990 – Ani DiFranco
    • 1991 – Not So Soft
    • 1992 – Imperfectly
    • 1993 – Puddle Dive
    • 1993 – Like I Said: Songs 1990-91
    • 1994 – Out of Range
    • 1995 – Not a Pretty Girl
    • 1996 – Dilate
    • 1996 – The Past Didn't Go Anywhere (we współpracy z Utah Phillips)
    • 1998 – Little Plastic Castle
    • 1999 – Up Up Up Up Up Up
    • 1999 – Fellow Workers (we współpracy z Utah Phillips)
    • 1999 – To the Teeth
    • 2001 – Revelling/Reckoning
    • 2003 – Evolve
    • 2004 – Educated Guess
    • 2005 – Knuckle Down
    • 2006 – Reprieve
    • 2007 - Canon
    • 2008 – Red Letter Year
    • 2012 - ¿Which Side Are You On?

    Albumy live

    • 1994 – An Acoustic Evening With
    • 1997 – Living in Clip
    • 1998 – Women in (E)motion
    • 2002 – So Much Shouting, So Much Laughter
    • 2004 – Atlanta – 10.9.03
    • 2004 – Sacramento – 10.25.03
    • 2004 – Portland – 4.7.04
    • 2005 – Boston – 11.16.03
    • 2005 – Chicago – 1.17.04
    • 2005 – Madison – 1.25.04
    • 2005 – Rome – 11.15.04
    • 2006 – Carnegie Hall – 4.6.02

    EP-ki

    • 1996 – More Joy, Less Shame
    • 1999 – Little Plastic Remixes
    • 2000 – Swing Set

    Nagrania demo

    • 1989 – Demo tape (nie wydana oficjalnie)

    Nagrania video

    • 2002 – Render: Spanning Time with Ani DiFranco
    • 2004 – Trust

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform