Branford Marsalis

  • Branford Marsalis (ur. 26 sierpnia 1960 w Breaux Bridge w stanie Luizjana).

    Branford jest najstarszym z sześciu braci Marsalisów, z których każdy jest muzykiem jazzowym, podobnie jak ojciec, Ellis Marsalis. Muzyczną karierę rozpoczął na początku lat 80., grając z zespołami Arta Blakey'ego (The Jazz Messengers) i Clarka Terry'ego. Od 1982 do 1985 grał w zespole swojego brata Wyntona, potem jako członek zespołu akompaniującego Stingowi. Uczestniczył również w trasach koncertowych Milesa Davisa. W 1986 założył własną grupę. Po 1995 eksperymentował z projektem Buckshot LeFonque, usiłując połączyć jazz z R&B, hip-hopem i rockiem.

    Jest współtwórcą muzyki do filmów Spike'a Lee: Mo' Better Blues i Do the Right Thing – kompozycje do nich tworzył wspólnie z Terence'em Blanchardem i Billem Lee – ojcem reżysera.

    W 2007 zagrał gościnnie na albumie ID Anny Marii Jopek. Kilkakrotnie występował w Polsce.

    Wybrana dyskografia

    Jako lider

    • 1984 Scenes In The City
    • 1986 Romances for Saxophone
    • 1986 Royal Garden Blues
    • 1987 Renaissance
    • 1988 Random Abstract
    • 1989 Trio Jeepy
    • 1989 Do the Right Thing
    • 1990 Mo' Better Blues (ścieżka dźwiękowa filmu)
    • 1990 Crazy People Music
    • 1991 The Beautyful Ones Are Not Yet Born
    • 1992 I Heard You Twice The First Time (Grammy)
    • 1993 Bloomington
    • 1994 Buckshot LeFonque
    • 1997 Music Evolution
    • 1996 Loved Ones
    • 1996 The Dark Keys
    • 1999 Requiem
    • 2001 Creation
    • 2000 Contemporary Jazz (Grammy)
    • 2002 Footsteps of our Fathers
    • 2003 Romare Bearden Revealed
    • 2004 Eternal
    • 2004 Love Supreme (CD i DVD)
    • 2006 Braggtown
    • 2009 Metamorphosen
    • 2011 Branford Marsalis • Joey Calderazzo - Songs of Mirth and Melancholy

    Jako sideman

    • 2009 Your Songs - Harry Connick, Jr.
    • 2007 ID - Anna Maria Jopek (utwory: Zrób, co możesz i Niepojęte i ulotne)
    • 2007 Marsalis Music Honors Series • Bob French - Bob French
    • 2006 Intersections (1985-2005) - Bruce Hornsby
    • 2005 Occasion • Connick on Piano, Volume 2 - Harrym Connick, Jr.
    • 2003 The Marsalis Family • A Jazz Celebration
    • 2003 Little Worlds - Béla Fleck and the Flecktones
    • 1999 Brand New Day - Sting
    • 1996 Mercury Falling - Sting
    • 1996 Live Art - Béla Fleck and the Flecktones
    • 1995 Joe Cool's Blues - Ellis & Wynton Marsalis (utwór: "Little Birdie)
    • 1995 Hot House - Bruce Hornsby
    • 1995 Tales from the Acoustic Planet - Béla Fleck
    • 1994 With the Tenors of Our Time - Roy Hargrove (utwór: Valse Hot)
    • 1994 Rob Wasserman • Trios (utwór: White-Wheeled Limousine)
    • 1994 JLW - Joe Louis Walker (utwór: Inner City Man)
    • 1993 Jazzmatazz, Vol. 1 - Guru (utwór: Transit Ride)
    • 1993 Harbor Lights - Bruce Hornsby
    • 1993 Three Flew Over the Cuckoo's Nest - Béla Fleck and the Flecktones
    • 1992 Pontius Pilate's Decision - Delfeayo Marsalis
    • 1991 Karma - Robin Eubanks (utwory: The Yearning i Remember When)
    • 1990 The Soul Cages - Sting
    • 1990 Live It Up - Crosby, Stills and Nash (utwory: Yours and Mine i Arrows)
    • 1990 You Won't Forget Me - Shirley Horn (utwór: It Had to be You)
    • 1990 Without a Net - Grateful Dead (utwór: Eyes of the World)
    • 1990 We Are In Love - Harry Connick, Jr.
    • 1987 ...Nothing Like the Sun - Sting
    • 1986 Bring on the Night - Sting
    • 1986 Break Every Rule - Tina Turner (utwór: Paradise Is Here)
    • 1985 The Dream of the Blue Turtles - Sting
    • 1985 Opening Night - Kevin Eubanks
    • 1985 Black Codes (From the Underground) - Wynton Marsalis
    • 1984 Hot House Flowers - Wynton Marsalis
    • 1983 Think of One - Wynton Marsalis
    • 1982 Wynton Marsalis - Wynton Marsalis
    • 1982 Keystone 3 - Art Blakey & The Jazz Messengers

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform