Eric Carmen

  • Eric Carmen (ur. 11 sierpnia 1949 w Cleveland) – amerykański muzyk rockowy i popowy.

    Biografia

    W 1967 dołączył do zespołu The Choir, a następnie do The Raspberries grającego rock and rolla i powerpop. Po rozpadzie zespołu w 1975 rozpoczął karierę solową. "All by Myself" - utwór z pierwszej płyty solowej piosenkarza stał się światowym przebojem i doczekał się licznych interpretacji (m.in. Celine Dion). Drugim znaczącym przebojem stał się utwór Hungry Eyes z 1987, który pojawił się w soundtracku filmu Dirty Dancing. Carmen ponownie dołączył do grupy The Raspberrries po jej reaktywacji w 2004.

    Dyskografia

    Z The Raspberries

    • The Raspberries (1972)
    • Fresh Raspberries (1972)
    • Side 3 (1973)
    • Starting Over (1974)
    • Raspberries Best (1976)
    • Live On Sunset Strip (2007)

    Solo

    • Eric Carmen (1975)
    • Boats Against the Current (1977)
    • Change of Heart (1978)
    • Tonight You're Mine (1980)
    • Eric Carmen (1984)
    • The Best of Eric Carmen (1988)
    • Definitive Collection (1997)
    • I Was Born to Love You (2000)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform