One

Tyrese

  • Tyrese Darnell Gibson (ur. 30 grudnia 1978 roku w mieście Los Angeles, w dzielnicy Watts) – amerykański aktor, raper i model.

    Życiorys

    Syn Tyrone'a i Priscilli Murray Gibson (z d. Durham). Jego kariera rozpoczęła się w wieku 14 lat, kiedy to wygrał konkurs talentów. Pojawił się w słuchawkach na uszach śpiewając w autobusie w reklamie Coca Coli. Mając 17 lat został modelem firmy Tommy Hilfiger. Wystąpił także w reklamie firmy GAP. Otrzymał wyłączny kontrakt z firmą Guess. Był członkiem gangu The Crips w Compton w Los Angeles.

    Jego debiutancki album Tyrese (1998) zdobył platynę. Kolejne dwa albumy – 2000 Watts (2001) i I Wanna Go There (2002) – nie odniosły już tak wielkiego sukcesu. W styczniu 2000 roku odebrał Nagrodę Muzyczną przyznawaną dla Najlepszego Nowego Artysty soul i R&B. Występił w teledyskach innych wykonawców, m.in. Da Brata do piosenki What'chu Like, Ushera – My way i Ludacrisa – Act A fool. W roku 2006 pojawił się we wspólnym utworze z Chingym pt. "Pulling Me Back", który promował płytę tego drugiego. Parę miesięcy potem ukazał się 4. album Tyrese'a pt. "Alter Ego" będący podwójnym wydawnictwem, którego pierwsza płyta to utrzymana w klasycznym stylu r'n'b muzyka do jakiej przyzwyczaił słuchaczy, natomiast na drugiej płycie pojawia się on jako Black Ty – raper. Przygotowywał fanów na to już rok wcześniej wypuszczając wraz z Bishopem Lamontem (raperem pochodzącym z tych samych rejonów) pod opieką DJ-a Warriora mixtape "Best Of Both Hoodz", a potem wraz z DJ-em S&S mixtape "Ghetto Royalty".

    Debiutowancka główna rola kinowa Josepha 'Jody'ego' Summersa w melodramacie Baby Boy (2001) przyniosła mu szwajcarską nagrodę Special Mention oraz nominację do nagród – Image i Black Reel. Zagrał potem u boku Paula Walkera w filmie sensacyjnym Za szybcy, za wściekli (2 Fast 2 Furious, 2003). W thrillerze Czterej bracia (Four Brothers, 2005) z Markiem Wahlbergiem wcielił się w postać jednego z czterech braci, poszukujących mordercy swojej matki.

    W 2010 roku zagrał w teledysku Lady Gagi i Beyoncé Telephone mężczyznę otrutego przez piosenkarki.

    Na początku grudnia 2013 zaśpiewał dla zmarłego w tragicznym wypadku samochodowym przyjaciela z "Szybkich i Wściekłych" Paula Walkera "My Best Friend" z Ludacrisem i The Roots.

    Dyskografia

    • 1998: Tyrese
    • 2001: 2000 Watts
    • 2002: I Wanna Go There (wyd. J Records)
    • 2005: Best Of Both Hoodz (mixtape wraz z Bishopem Lamontem)
    • 2006: Ghetto Royalty (mixtape)
    • 2006: Alter Ego (podwójny album, wyd. J Records)

    Filmografia

    • 1996: Hangin' with Mr. Cooper (serial) jako Darrell
    • 1997: Martin (serial) jako Dante
    • 1998: The Parent 'Hood (serial) jako Thug
    • 2000: Love Song (TV) jako Mad Rage/Skip
    • 2000: Moesha (serial) Troy
    • 2001: Baby Boy jako Jody
    • 2003: Za szybcy, za wściekli (2 Fast 2 Furious) jako Roman Pearce
    • 2004: Lot Feniksa (Flight of the Phoenix) jako A.J.
    • 2005: Czterej bracia (Four Brothers) jako Angel Mercer
    • 2006: Luke Cage jako Luke Cage
    • 2006: Annapolis jako Cole
    • 2006: Waist Deep jako O2
    • 2007: Transformers jako sierżant Epps
    • 2008: Death Race: Wyścig Śmierci jako Machine-Gun Joe
    • 2009: Transformers: Zemsta upadłych jako sierżant Epps
    • 2010: teledysk Lady Gagi Telephone jako chłopak Beyoncé
    • 2010: Legion
    • 2011: Transformers 3 jako sierżant Epps
    • 2011: Szybcy i wściekli 5 jako Roman Pearce
    • 2013: Szybcy i wściekli 6 jako Roman Pearce
    • 2015: Szybcy i wściekli 7 jako Roman Pearce

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform