The Pointer Sisters

  • Pointer Sisters - amerykańska grupa muzyczna wykonująca R&B i pop założona została w 1970 przez cztery siostry Pointer z Oakland - June, Bonnie, Anitę i Ruth. Wkrótce jednak jedna z nich rozpoczęła karierę solową. Pointer Sisters zdobyły serca słuchaczy w 1975 roku wydając singel "How Long (Betcha' Got a Chick on the Side)". Wkrótce potem ukazały się kolejne hity "He's So Shy", "Slow Hand", "Automatic", "Jump (For My Love)" i największy przebój znany i lubiany do dziś "I'm So Excited", które umocniły pozycję formacji na listach przebojów muzyki R&B i pop. Pod koniec lat 80. i na początku 90. Pointer Sisters nie wydawały już longplayów tak często, skoncentrowały się na kameralnych występach. W roku 1996 ukazał się jeszcze album "Ain't Misbehavin'", ale nie zdobył on już ani popularności, ani oczekiwanego uznania. Członkami formacji były: Anita Pointer, Ruth Pointer, Issa Pointer i June Pointer.

    Ciekawostki

    • Ich piosenka I'm So Excited została wykorzystana w reklamie sieci Era GSM oraz wina musującego Dorato.
    • Piosenka Automatic została użyta w grze Grand Theft Auto: Vice City.
    • Utwór Jump (For My Love) pojawił się w filmie To właśnie miłość z 2003 roku.

    Dyskografia

    • 1973 – The Pointer Sisters (Blue Thumb)
    • 1974 – That's A Plenty (Blue Thumb)
    • 1974 – Live At The Opera House (Blue Thumb)
    • 1975 – Steppin' (Blue Thumb)
    • 1977 – Having A Party (Blue Thumb)
    • 1978 – Energy (Planet)
    • 1979 – Priority (Planet)
    • 1980 – Special Things (Planet)
    • 1981 – Black & White (Planet)
    • 1982 – So Excited (Planet)
    • 1983 – Break Out (Planet)
    • 1985 – Contact (RCA)
    • 1986 – Hot Together (RCA)
    • 1988 – Serious Slammin' (RCA)
    • 1990 – Right Rhythm (Motown)
    • 1993 – Only Sisters Can Do That (SBK)
    • 1996 – Ain't Misbehavin' (The New Cast Recording, Musical) (RCA)
    • 2004 - The Collection (live) (Madacy)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform