Stuck In The Middle With You

Jeff Healey

  • Jeff Healey (ur. 25 marca 1966 w Toronto, zm. 2 marca 2008 w Toronto) – kanadyjski muzyk.

    Healey był niewidomy, stracił wzrok w wieku jednego roku z powodu nowotworu oczu – siatkówczaka, pomimo tego nauczył się grać na gitarze już jako trzylatek. Healey grał na gitarze w bardzo charakterystyczny i unikatowy sposób, w czasie gry trzymał ją płasko na kolanach.

    W wieku 17 lat sformował swoją pierwszą grupę, Blues Direction, która dwa lata później zmieniła nazwę na Jeff Healey Band. Wkrótce po tym grupa podpisała kontrakt z wytwórnią płytową Arista Records i wydała płytę See the Light, z której pochodził pierwszy hitowy singel „Angel Eyes”, a piosenka „Hideaway” została nominowana do nagrody Grammy w kategorii „najlepszy utwór instrumentalny”. W 1990 r. grupa wygrała Juno Award dla najlepszego wykonawcy roku. Inne hity tego wykonawcy to „How Long Can a Man Be Strong” i nowa wersja przeboju The Beatles „While My Guitar Gently Weeps”.

    W ostatnich latach Healey zajął się swoją prawdziwą pasją życiową wydając dwa albumy z tradycyjnym jazzem amerykańskim z lat 20. i 30. XX wieku. Był też kolekcjonerem płyt winylowych i miał w swej kolekcji ponad 25 tys. singli. Zagrał też jedną z ról w amerykańskim filmie fabularnym Wykidajło (Road House) u boku Patricka Swayze.

    Zmarł w 2008 roku w szpitalu w Toronto na raka płuc.

    Dyskografia

    • 1988 – See the Light
    • 1990 – Hell to Pay
    • 1992 – Feel This
    • 1995 – Cover to Cover
    • 1998 – Very Best Of
    • 1999 – Master Hits Remastered
    • 2000 – Get Me Some
    • 2002 – Among Friends
    • 2004 – Adventures in Jazzland
    • 2006 – Ian Gillan – Gillan’s Inn (gościnnie)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform