The Offspring

  • The Offspring – amerykańska grupa punkrockowa założona w 1984 roku.

    Muzycy

    Obecny skład zespołu

    • Bryan Holland (Dexter Holland) – śpiew, gitara (od 1984)
    • Gregory Kriesel (Greg K) – gitara basowa, śpiew (od 1984)
    • Kevin Wasserman (Noodles) – gitara, śpiew (od 1985)
    • Pete Parada – perkusja (od lipca 2007)

    Byli Członkowie

    • Jim Benton – perkusja (1984)
    • Doug Thompson – śpiew (1984)
    • James Lilja – perkusja; odszedł po wydaniu pierwszego singla w 1987 r. (1984-1987)
    • Ron Welty – perkusja; odszedł z zespołu w 2003 r. (1987-2003)
    • Josh Freese – perkusja (2003, 2007)
    • Adam Willard (Atom Willard) - perkusja; zrezygnował z gry w The Offspring na rzecz Angels & Airwaves (2003-2007)

    Biografia

    W 1984 roku osiemnastoletni Bryan Holland (Dexter Holland – śpiew, gitara) ze swoim o rok starszym kolegą, Gregorym Krieselem (Greg K – gitara basowa) po tym gdy odmówiono im wstępu na koncert punkrockowego zespołu Social Distortion w przypływie gniewu postanowili założyć własny zespół o nazwie Manic Subsidal. Do zespołu dołączyli Kevin Wasserman (Noodles – gitara) i James Lilja (perkusja). Ten ostatni został szybko zastąpiony przez szesnastoletniego wtedy Rona Welty'ego.

    Zmienili nazwę na The Offspring i przyłączyli się do wytwórni Nemesis i w 1988 roku nagrali płytę o nazwie The Offspring. Została ona wydana w marcu 1989 roku, co ciekawe jeszcze jako płyta winylowa i obecnie stanowi cenny egzemplarz w kolekcji każdego fana ponieważ niezwykle trudno ją spotkać w sprzedaży. Reedycje debiutanckiej płyty The Offspring wydano już na CD w listopadzie 1995 w wytwórni Nitro Records, założonej przez Dextera.

    W 1991, po wydaniu singla Baghdad (1990) postanowili nagrać z pomocą wytwórni Epitaph (wytwórnia, która była wydawcą płyt takich zespołów jak: Bad Religion, Pennywise, L7 i NOFX) kolejna płytę (Ignition), która została wydana w 1992.

    Dexter Holland założył wytwórnię Nitro Records, mającą za zadanie wspierać nowych artystów.

    Ostatnią płytą The Offspring wydaną pod marką Epitaph był Smash (1994). Album odniósł na całym świecie ogromny sukces i został sprzedany w 11 milionowym nakładzie (co wielu fanów miało im za złe – stawiano im zarzut komercji) i nagrała kolejno: Ixnay on the Hombre (1997), Americana (1998), Conspiracy of One (2000) i Splinter (2003).

    W 2003 roku z zespołu odszedł perkusista Ron Welty.

    21 czerwca 2005 roku grupa wydała płytę Greatest Hits z największymi przebojami ze swojej prawie dwudziestoletniej działalności. Płyta zawiera także promujący ją singel Can't Repeat oraz wydany tylko na Greatest Hits wraz z DVD cover zespołu The Police – Next To You. Wraz z Greatest Hits pojawiło się DVD (Complete Music Video Collection) zawierające wszystkie dotychczasowe teledyski zespołu oraz kilka występów na żywo.

    W lipcu 2005 Atom Willard oficjalnie ogłosił, że odchodzi z The Offspring by skoncentrować się na grze w zespole Angels & Airwaves.

    27 lipca 2007 The Offspring ogłosił na swojej stronie internetowej, że Pete Parada będzie nowym perkusistą zespołu i zastąpi Atoma Willarda.

    W czerwcu 2008 po pięcioletniej przerwie wydana została ósma studyjna płyta zespołu zatytułowana Rise and Fall, Rage and Grace. Premiera krążka miała miejsce 16 czerwca w Europie.

    Następnie zespół koncertował odwiedzając różnorodne festiwale muzyczne, m.in. Summersonic Festival w Japonii, X-Fest, KJEE Summer Roundup, KROQ Weenie Roast, Electric Festival w Hiszpanii, Rock in Rio 2008 w Portugalii oraz Rock am Ring i Rock im Park w Niemczech. Na festiwalach tych obok dobrze znanych piosenek zaprezentowane zostały utwory z nowej płyty: Hammerhead, Half-Truism i You're gonna Go Far Kid.

    Dyskografia

    • The Offspring (1989)
    • Ignition (1992)
    • Smash (1994)
    • Ixnay on the Hombre (1997)
    • Americana (1998)
    • Conspiracy of One (2000)
    • Splinter (2003)
    • Greatest Hits (2005)
    • Rise and Fall, Rage and Grace (2008)
    • Days Go By (2012)

    Muzyka wykorzystana w filmach

    • You're Gonna Go Far Kid - "Wieczny student 3"
    • Original Prankster – "Zwierzak"
    • Beheaded 1999; I wanna be sedated (cover grupy Ramones) – "Zręczne ręce"
    • Smash It Up – "Batman Forever" (cover utworu grupy The Damned)
    • Come Out And Play – "Balonowy chłopak", "Klik: I robisz, co chcesz"
    • Defy You – "Orange County"
    • Nitro (Youth Energy) – "Varisty blues"
    • Take It Like a Man; Forever and a Day – "Obława"
    • Want You Bad – "Kocurek", "American Pie 2"
    • D.U.I. – "Koszmar minionego lata"
    • Dammit, I Changed Again – "Nowy"
    • Total Immortal (cover utworu grupy AFI) – "Ja, Irena i Ja"
    • Pretty Fly (For A White Guy) – "Ed, Edd i Eddy"
    • Americana – "Zabawy z bronią"
    • The Kids Aren't Alright - "Oni"
    • Pretty Fly (For A White Guy) - "Frajer"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform