Andy C

  • Andy C, właśc. Andy Clarkeu (ur. 1976) – DJ tworzący muzykę gatunku jungle/drum and bass. Współzałożyciel Origin Unknown wraz z Antem Milesem oraz Ram Trilogy z Ant'em i Shimonem. Rezydent londyńskich klubów The End i Fabric. Założyciel i współtwórca wytwórni RAM Records którą dyryguje wraz z swym wieloletnim przyjacielem Antem Milesem.

    Pierwsze muzyczne kroki Andy stawiał na prostym zestawie perkusyjnym podarowanym przez rodziców gdy miał 5 lat. Jak większość rzeczy które próbował, szybko stała się jego obsesją i wykorzystywał każdą okazję by ćwiczyć. Jednym z pierwszych utworów jakie słyszał było 'Voodoo Ray' w wykonaniu A Guy Called Gerald. "Kiedy to usłyszałem.... coś się stało i wtedy wszystko się zaczęło" wspomina Andy.

    Andy szczęśliwie dorastał w Essex, gdzie miał do wyboru mnóstwo pirackich stacji radiowych nadających w systemie 24h/7d, grających nieustannie muzykę klubową. Powoli stawało się to jego obsesją. Około 1991 roku Andy zdecydował, że chce zostać DJem i pragnie tworzyć muzykę wprowadzającą w ekstazę ludzi na parkietach wielkich klubów.

    Jak zwykle stało się to jego obsesją i szybko załatwił sobie angaż na wieczorne granie w lokalnym pirackim radiu Syndicate FM. Andy chciał grać prawie co wieczór przez cały tydzień, co doprowadziło do częstych drzemek w studio i powrotów do domu, gdy inni wychodzili do pracy. Pierwszy występ zanotował w klubie na Shafetsbury Avenue. Wkrótce poznał klub Telepathy, gdzie zostawał od 22 do 6 rano na każdej imprezie, do momentu, aż ktoś nie wyłączał muzyki. Ta lojalność zaprocentowała i Andy został rezydentem klubu Telepathy.

    Około 1993 roku scena klubowa eksplodowała. Klubowe noce z jungle odbywały się co tydzień, talent Andy'ego rozwijał się i stał się częścią drum and bassowej rodziny. W każdy czwartek spotykał się z Hypem i Brockiem. Mogli chodzić do Section 5, Black Market, Unity Records czy legendarnego Music House.

    Równocześnie do kariery DJa, Andy stawał się znakomitym producentem, ucząc się od podstaw programowania komputerów i eksperymentując z beatem. Przyjaciel rodziny Ant Miles – utalentowany technik dźwięku – usłyszał jedną z wariacji 'Voodoo Ray' stworzoną przez Andy'go i zaoferował pomoc. Bardzo szybko stali się zespołem; Andy wiedział jaką chce robić muzykę, Ant wiedział jak to zrobić. Dogadali się wyjątkowo szybko, a pomogło w tym posiadane przez Anta własne domowe studio nagraniowe. Andy doskonale orientował się co się dzieje zarówno na scenie drum and bassowej jak i w najpopularniejszych klubach. Ucząc się od siebie nawzajem, tworząc początkowe produkcje powołali na świat wytwórnię Ram Records. Był rok 1992, a jego kariera dopiero nabierała rozpędu.

    Ich pierwsze wypociny wyszły pod szyldem Desired State. Wkrótce, utwierdzając się że jest dobrym producentem, wydał, mając 16 lat swój debiutancki krążek pt. 'Sour Mash EP' i była to zarazem pierwsza płyta wytwórni Ram Records. Ant i Andy krążyli wokół sklepów i sami sprzedawali, co sprawiło im wielką radość, zważywszy na to że sprzedali 2500 kopi.

    Niemniej jednak, nie byli przygotowani na konsekwencje wydania pierwszego utworu jako Origin Unknown, kawałka historii drum and bassu. 'Valley Of The Shadows' – wydane w 1993 r. – stało się ponadczasowym klasykiem. Utwór został wybrany najlepszym utworem hardcore'owym podczas wręczania nagród Hardcore Dance Awards w '93 roku, a sam Andy C – najlepszym debiutantem.

    Niepohamowana popularność Andy'ego C jako DJa, producenta, trwała nadal. Wytwórnia była na topie, a on miał dopiero 19 lat. Jako Origin Unknown dokonał remiksu utworu Busta Rhymes'a 'Woo Hah!' w 1996 r. i wykazał umiejętności jako 20-letni producent.

    W miarę możliwości prowadził nocną audycję w radiu Kiss FM która to stacja dzięki jego wkładowi stała się jedną z najpopularniejszych w Anglii. W klubie The End, którego był rezydentem odbywały się imprezy z cyklu Ram Sessions ściśle związane z wytwórnią RAM Records, promujące DJ tej stajni.

    Sukces przyszedł w 1996 r. Werbując nowych członków, wliczając przyjaciela Shimona, Ram Records wydaje pierwszy album długogrający. 'Origin Unknown presents The Speed Of Sound'. Zyskał zwycięstwo w kategorii najlepszy album dance na Kiss FM Dance Awards '97, najlepszy album na Hardcore Dance Awards '97 i indywidualne wyróżnienie dla Andy'go C w kategorii najlepszy producent Hardcore Dance Awards '97.

    W 1998 roku ukazuje się kolejny album 'Origin Unknown Presents ... Sound In Motion'. Wychodzi również kolejna 12" 'No Reality' wyprodukowana przez Andy'ego, Ant'a i Shimona jako Ram Trilogy. Pod tą nazwą wychodzi też płyta 'Molten Beats' wydana rok później.

    W roku 2001 Andy C wraz z Shomonem nagrywają instrumentalny utwór 'Bodyrock' który wszedł na 28 pozycję listy przebojów (w Anglii). W tym samym roku Andy zaczął wydawać single, Ep'ki i DJ sety nazwane Ram Raidrers oraz kilka remiksów w tym Adam F 'Stand Clear' (feat MOP) jako Origin Unknown.

    Kolejne CD miksy to 'Drum & Bass Arena' i 'Fabric Live'. Sukces przyniosły zarówno kompilacja 'Nightlife' wydana w 2003 r. jak i jej następczyni 'Nightlife 2 – A Drum And Bass Odyssey' wydana rok później i wybrana płytą miesiąca magazynu Mixmag.

    W 2003 Andy C zdobywa nagrodę Best DJ magazynu Knowledge i jest to trzecia nagroda z rzędu ! ('99, '01 i '03), a jego wytwórnia jest nominowana w kategorii najlepszy singel i najlepsza wytwórnia.

    Andy wszedł do studia produkując zarówno pod szyldem Origin Unknown (w tym utwór 'Hotness' dla Dynamite MC w 2004) jak i Ram Trilogy. Podróże po całym świecie i szukanie nowych artystów do wytwórni kosztowało go masę energii lecz owocowało ciekawymi znaleziskami (Sub Focus).

    W 2006 ukazała się kolejna płyta z serii 'Nightlife' z numerem 3.

    Magazyn Mixmag wybrał go do 'top 10' w kategorii 'Clublands Ultimate Power List'.

    Nagrody

    • 1993 r. – Utwór Origin Unknown – "Valley Of The Shadows" wybrany najlepszym utworem hardcore'owym na Hardcore Dance Awards
    • 1993 r. – Zwyciężył Hardcore Dance Awards (Best Hardcore Tune – debut) – .
    • 1996 r. – Najlepszy remix '96 r. wg Muzik Magazine Awards. Zremixowany przez Andy'ego (Origin Unknown) utwór Busta Rhymes'a "Woo Hah!"
    • 1997 r. – Album 'Origin Unknown Presents... Speed Of Sound' zwyciężył w kategorii najlepszy album dance na Kiss FM Dance Awards
    • 1997 r. – Album 'Origin Unknown Presents... Speed Of Sound' najlepszy album na Hardcore Dance Awards
    • 1997 r. – Zwycięzca Hardcore Dance Awards (Best Producer)
    • 1999 r. – Zwycięzca Knowledge Awards (Best DJ) – .
    • 2000 r. – Zwycięzca Drum & Bass Arena (Best DJ) – .
    • 2001 r. – Zwycięzca Knowledge Awards (Best DJ) – .
    • 2001 r. – Zwycięzca Drum & Bass Arena (Best DJ) – .
    • 2002 r. – Zwycięzca Drum & Bass Arena (Best DJ) – .
    • 2002 r. – Zwycięzca Accelerated Culture's 'Peoples Choice Awards'.
    • 2003 r. – Zwycięzca Drum & Bass Arena (Best DJ) – .
    • 2003 r. – Zwycięzca Ituitive Music Award (Best DnB DJ).
    • 2003 r. – Zwycięzca Knowledge Awards (Best DJ) – .
    • 2003 r. – Zwycięzca Accelerated Culture's 'Peoples Choice Awards'.
    • 2004 r. – Zwycięzca Drum & Bass Arena (Best DJ) – .
    • 2004 r. – Zwycięzca Accelerated Culture Awards (Best DJ & Outstanding Achievement Award)
    • 2005 r. – Zwycięzca Drum & Bass Arena (Best DJ) – .
    • 2005 r. – Zwycięzca 1Xtra's D&B All-stars (Best DJ)

    Miejsca na liście DJ Magazine Top 100

    • DJ Magazine Top 100 2005 – 70
    • DJ Magazine Top 100 2004 – 26
    • DJ Magazine Top 100 2003 – 71
    • DJ Magazine Top 100 2002 – 28
    • DJ Magazine Top 100 2001 – 31

    Dyskografia

    • 2001 r. – Various – Drum&Bass Arena
    • 2001 r. – Ram Raiders – The Mix – Mixed By Andy C
    • 2002 r. – Various – World Dance XPRS YRSLF
    • 2003 r. – Andy C – Nightlife
    • 2003 r. – Various – Andy C – Drum & Bass Arena Version 2
    • 2004 r. – Andy C – Nightlife 2 – A Drum And Bass Odyssey
    • 2004 r. – FabricLive. 18 – Andy C & DJ Hype
    • 2006 r. – Andy C – Nightlife 3

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform