Quik Is The Name

DJ Quik

  • DJ Quik, właściwie David Martin Blake (ur. 18 stycznia 1970 w Compton, Kalifornia) – amerykański raper, producent muzyczny i DJ.

    Biografia

    W 1987 roku zaprezentował wytwórni Profile Records swoje demo The Red Tape, które dostało wysoką ocenę i otrzymał w prezencie gramofon, na którym prowadził imprezy w klubach jako DJ.

    W 1990 roku wstąpił do Profile Records i rozpoczął pracę nad debiutanckim albumem.

    W 1991 roku ukazał się jego debiutancki album pt. Quik Is the Name. Rok później wydał swój drugi album zatytułowany Way 2 Fonky.

    Trzeci album Quika to Safe & Sound. Ukazał się na początku 1995 roku i uzyskał status złotego.

    Kolejny album Blake'a to "Rhythm-al-ism z 1998.

    W 2000 ukazał się jego czwarty album pt. Balance & Options.

    W 2002 roku wychodzi Under tha Influence. Przy produkcji Quika wspomagał Dr. Dre.

    Tego samego roku wychodzi składanka The Best of DJ Quik: Da Finale. Okładka albumu wygląda niemal tak samo jak okładka debiutanckiego Quik Is the Name.

    Po wielu trudnościach w 2005 roku został wydany album Trauma. Sprzedał się w ilości 100 tysięcy kopii i został wydany przez wytwórnię Blake'a Mad Science Records.

    AMG i DJ Quik stworzyli duet o nazwie The Fixxers. W 2007 ukazał się ich pierwszy album zatytułowany Midnight Light.

    9 czerwca 2009 roku ukazał się wspólny album Quika i Kurupta zatytułowany BlaQKout.

    Współpracował z takimi artystami jak: AMG, Kurupt, Hi-C, Nate Dogg, Snoop Dogg, Tupac Shakur, Dr. Dre, Talib Kweli, Xzibit, B-Real, Chingy, The Game, Wyclef Jean, Ludacris, Jay Z, Suga Free, T.I., Erick Sermon oraz wieloma innymi.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • Quik Is the Name (1991)
    • Way 2 Fonky (1992)
    • Safe + Sound (1995)
    • Rhythm-al-ism (1998)
    • Balance & Options (2000)
    • Under tha Influence (2002)
    • Trauma (2005)
    • The Book of David (2011)
    • The Midnight Life (2014)

    Z The Fixxers

    • Midnight Life (2007)

    Z Kuruptem

    • BlaQKout (2009)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform