Wyclef Jean;Small World

  • Wyclef Jean, właściwie Nel Ust Wyclef Jean (ur. 17 października 1969 roku w Croix-des-Bouquets na Haiti) – amerykański muzyk, wokalista, kompozytor, aktor i producent filmowy.

    Przez szereg lat był liderem grupy The Fugees jako jej wokalista i gitarzysta. W 1997 rozpoczął karierę solową. Pojawiał się także gościnnie w teledyskach Destiny's Child, Big Punishera czy Carlosa Santany. Jest założycielem fundacji charytatywnej Clef Kids, która pomaga potrzebującej młodzieży oraz Yéle Haiti, która wspomaga edukację, ochronę zdrowia i rozwój młodzieży na Haiti. Nagrał piosenkę Dance Like This do ścieżki dźwiękowej filmu Dirty Dancing 2 wraz z Claudette Ortiz.

    Polityka

    W sierpniu 2010 muzyk zarejestrował swoją kandydaturę w wyborach na prezydenta Haiti.

    Nagrody i wyróżnienia

    • Golden Globe (nominowany w kategorii Best Original Song – Motion Picture za piosenkę Million Voices do filmu Hotel Ruanda (2004))
    • Golden Satellite Award (nagroda w kategorii Best Original Song za piosenkę Million Voices do filmu Hotel Ruanda (2004))
    • World Soundtrack Award (nominowany w kategorii Best Original Song Written for Film za piosenkę Million Voices do filmu Hotel Ruanda (2004))
    • Grammy (nominowany w kategorii Best Song Written for a Motion Picture, Television or Other Visual Media za piosenkę Million Voices do filmu Hotel Ruanda (2004))

    Dyskografia

    • The Carnival (1997)
    • The Ecleftic: 2 Sides II a Book (2000)
    • Masquerade (2002)
    • The Preacher's Son (2003)
    • Greatest Hits (2003)
    • Welcome to Haiti: Creole 101 (2004)
    • Carnival Vol. II (Memoirs of an Immigrant) (2007)
    • Toussaint St. Jean (From The Hut, To The Projects, To The Mansion) (2009)
    • If I Were President: The Haitian Experience (2010)
    • Wyclef Jean (2011)

    Single

    • Gone Till November
    • We Tryin to Stay Alive
    • Gunpowder
    • Cheated
    • New Day
    • It Doesn't Matter
    • Thug Angels
    • 911 feat. Mary J. Blige
    • Perfect Gentleman
    • Wish You Were Here
    • Two Wrongs Don't Make It Right feat. Claudette Ortiz
    • Pussycat
    • One Nite Stand (Of Sheep and Wolves) feat. Sarah Connor
    • Industry
    • Party to Damascus feat. Missy Elliott
    • Take Me as I Am
    • President
    • Hips Don't Lie feat. Shakira
    • Sweetest Girls feat. Akon, Lil Wayne and Niia
    • Fast Car feat. Paul Simon
    • I'm Ready
    • Touch your Button feat. Will.I.Am
    • Warrior's Anthem
    • You Don't Wanna Go Outside
    • Valentine feat. Tatiana Okupnik
    • If I Was President
    • Hold On feat. Mavado
    • Election Time

    Filmografia

    • Miłość od Trzeciego Spojrzenia (Love Jones, 1996)
    • Życie (Life, 1999)
    • Shottas (2002)
    • The Agronomist (2003)
    • Kandydat (The Manchurian Candidate, 2004)
    • 7eventy 5ive (2006)
    • Duchy z Cité Soleil (Ghosts of Cité Soleil, 2006)
    • 7eventy 5ive (2006)
    • Duchy z Cité Soleil (Ghosts of Cité Soleil, 2006)
    • Rhyme & Reason (1997) jako on sam
    • Carmen: Hip Hopera (Carmen: A Hip Hopera, 2001) jako Fortune Teller
    • America: A Tribute to Heroes (2001) jako on sam
    • I Love the '80s (2002) jako on sam
    • Shottas (2002) jako Richie Effs
    • James Brown: Soul Survivor (2003) jako on sam
    • Fahrenheit 9/11: A Movement in Time (2004) jako on sam
    • Full Clip (2004)
    • Block Party (2005) jako on sam
    • One Last Thing... (2005) jako Emmett Ducasse
    • Be Cool (2005) jako on sam
    • Brudne sprawy (Dirty, 2005) jako Baine
    • Letter to the President (2005) jako on sam
    • Duchy z Cité Soleil (Ghosts of Cité Soleil, 2006) jako gra siebie
    • Redline (2006) jako Aktor
    • Brygada ratunkowa (Third Watch, 1999-2005) jako Marcel Hollis

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform