Scooter

  • Scooter – niemiecki zespół muzyczny założony w 1993 roku, wykonujący muzykę elektroniczną z gatunków dance, rave, breakbeat hardcore, happy hardcore, techno oraz trance.

    Historia

    Początki istnienia

    Zespół rozpoczął działalność w 1993 roku jako projekt stworzony po rozwiązaniu się zespołu Celebrate the Nun założonego przez frontmana i wokalistę H.P. Baxxter'a oraz klawiszowca Rick J. Jordana. Na pierwszym singlu nowej grupy – „Vallée de Larmes” – znalazł się tytułowy utwór wraz z pierwszymi nagraniami i remiksami. Zrewolucjonizował on niemiecką muzykę happy hardcore i jako pierwszy singiel tego gatunku dotarł do drugiego miejsca krajowej listy przebojów oraz otrzymał certyfikat platynowej płyty osiągając wynik ponad 700 tys. sprzedanych egzemplarzy.

    1994-97: ...and the Beat Goes On!, Our Happy Hardcore, Wicked!, Age of Love

    W grudniu 1994 roku ukazał się debiutancki album formacji zatytułowany ...and the Beat Goes On!, zawierał 11 piosenek w popularnych w latach 90. stylach happy hardcore i rave. W tym samym roku zespół odbył swoją pierwszą trasę koncertową po Niemczech i wystąpił gościnnie w niemieckim talk-show nadawanym na stacji Viva.

    W marcu 1996 roku premierę miała druga płyta studyjna zespołu pt. Our Happy Hardcore.

    1998-2002: Rough and Touch and Dangerous, No Time to Chill, Back to the Heavyweight Jam, Sheffield

    W 1998 roku zespół wydał album kompilacyjny Rough and Touch and Dangerous zawierający zbiór wszystkich dotychczasowych singli formacji. Album osiągnął status platynowej płyty w kraju.

    W 1999 roku formacja zmieniła swoje oficjalne logo wykorzystywane na okładkach płyt z napisu Scooter na symbol megafonu, co stało się tym samym znakiem firmowym wytwórni płytowej, z która zespół współpracował. Zespół zaczął koncertować nie tylko w Europie, ale także w Brazylii, Argentynie, Rosji, Japonii, Stanach Zjednoczonych oraz na Ukrainie, jako jeden z pierwszych grup zachodnich, grających muzykę elektroniczną, pojawił się także w krajach wschodniej Europy . W sierpniu wydana została kolejna płyta długogrająca zespołu pt. Back to the Heavyweight Jam.

    2002-07: Encore: Live and Direct, The Stadium Techno Experience, Mind the Gap

    W lutym 2002 roku Scooter nagrał swoją wersję utworu „Nessaja” Petera Maffay'a i Rolfa Zuckowskiego.

    W 2003 roku premierę miał dziewiąty album studyjny zespołu pt. The Stadium Techno Experience. Niedługo ze składu grupy odszedł Jay Frog, a reszta zespołu postanowiła nagrywać kolejne płyty w studiach muzycznych w Polsce ze względu na niższe koszty produkcji.

    2008-10: The Ultimate Aural Orgasm, Jumpin' All Over the World, Under the Radar Over the Top

    W 2007 roku zespół pojawił się gościnnie w talk-show Kuba Wojewódzki, w trakcie programu muzycy zaprezentowali singiel „Behind the Cow”.

    W październiku ukazała się kolejna płyta zespołu pt. Under the Radar Over the Top.

    Od 2011: Fifth Chapter

    W 2011 roku muzycy wyruszyli w trasę koncertową zatytułowaną Stuff The Turkey X-Mas Tour. W czerwcu tego samego roku odbył się specjalny koncert pt. The Stadium Techno Inferno, w ramach którego gościnnie wystąpili tacy wykonawcy, jak m.in. Jan Delay i Heinz Strunk. W tym samym roku premierę miał kolejny album zespołu – The Big Mash Up.

    W 2013 roku drugi ze współzałożycieli i klawiszowiec zespołu, Rick J. Jordan, ogłosił odejście ze składu formacji, co tłumaczył chęcią spędzenia większej ilości czasu z przyjaciółmi i rodziną oraz próbą stworzenia nowego projektu muzycznego. W tym samym roku ukazał się specjalny album kompilacyjny zespołu pt. 20 Years of Hardcore wydany z okazji 20-lecia istnienia projektu.

    Członkowie zespołu

    Obecni członkowie

    • H.P. Baxxter – wokal, master of ceremony, gitara elektryczna (od 1993 roku)
    • Michael Simon – producent, kompozytor, instrumenty klawiszowe, DJ (od 2006 roku)
    • Phil Speiser – producent, kompozytor, instrumenty klawiszowe(od 2014 roku)

    Byli członkowie

    • Ferris Bueller – instrumenty klawiszowe, kompozytor, producent (1993–1998)
    • Axel Coon – instrumenty klawiszowe, kompozytor, producent (1998–2002)
    • Jay Frog – instrumenty klawiszowe, kompozytor, producent (2002–2006)
    • Rick J. Jordan – inżynier dźwięku, instrumenty klawiszowe, kompozytor, producent, gitara (1993–2014)

    Dyskografia

    Albumy

    • 1995 – ...And The Beat Goes On!
    • 1996 – Our Happy Hardcore
    • 1996 – Wicked!
    • 1997 – The Age of Love
    • 1998 – No Time to Chill
    • 1999 – Back to the Heavyweight Jam
    • 2000 – Sheffield
    • 2001 – We Bring The Noise!
    • 2003 – The Stadium Techno Experience
    • 2004 – Mind the Gap
    • 2005 – Who's Got the Last Laugh Now?
    • 2007 – The Ultimate Aural Orgasm
    • 2007 – Jumpin' All Over the World
    • 2009 – Under the Radar Over the Top
    • 2011 – The Big Mash Up
    • 2012 – Music for a Big Night Out
    • 2014 – The Fifth Chapter

    Składanki

    • 1998 – Rough and Tough and Dangerous
    • 2002 – Push the Beat for This Jam
    • 2002 – 24 Carat Gold
    • 2008 – Jumpin' All Over the World - Whatever You want
    • 2009 – Hands on Scooter
    • 2010 – Russian Replay (wydany tylko w Rosji)
    • 2013 – 20 Years Of Hardcore

    Płyty Live

    • 2002 – Encore - Live & Direct
    • 2004 – Live - Selected Songs Of The 10th Anniversary Concert
    • 2006 – Excess All Areas
    • 2010 – Live In Hamburg

    Remiksy

    DVD

    • 2002 – Encore (The Whole Story)
    • 2006 – Excess All Areas
    • 2008 – Live in Berlin (tylko w specjalnej edycji albumu Jumpin' All Over the World
    • 2010 – Live In Hamburg
    • 2011 – The Stadium Techno Inferno (tylko w specjalnej edycji albumu The Big Mash Up)

    Blu-ray

    • 2010 – Live In Hamburg

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform