The Last Fight

Velvet Revolver

  • Velvet Revolver - amerykańska supergrupa rockowa powstała w 2003 roku.

    Historia

    Początek historii zespołu sięga kwietnia 2002, kiedy to byli członkowie zespołu Guns N' Roses: gitarzysta Slash, basista Duff McKagan i perkusista Matt Sorum zagrali jednorazowy koncert z wokalistą Buckcherry - Joshuą Toddem i gitarzystą Keithem Nelsonem w hołdzie perkusiście Ozzy'ego Osbourne'a - Randy'emu Castillo. Po sukcesie tego przedsięwzięcia zaczęli coraz częściej wspólnie grać i jamować. W końcu postanowili stworzyć nową grupę. We wrześniu ogłosili prasie, że nazywają się The Project i poszukują wokalisty. Miesiąc później do składu doszedł drugi gitarzysta Dave Kushner (Infectious Grooves).

    Kolejny rok był dla zespołu czasem przesłuchań, próbą znalezienia brakującego elementu grupy - charyzmatycznego frontmana. Swoich sił próbowali m.in. Sebastian Bach (Skid Row), Travis Meeks (Days Of The New) i A. Jay Popoff (Lit). W maju 2003 ogłoszono, że wokalistą został Scott Weiland (Stone Temple Pilots). W czerwcu postanowiono, że oficjalną nazwą zespołu będzie Velvet Revolver (członkowie, a szczególnie Slash, powtarzali, że bardzo ważne jest aby zespół miał w nazwie coś związanego z bronią palną).

    Zespół rozpoczął swoją karierę od umieszczenia kilku swoich utworów na soundtrackach wysokobudżetowych produkcji filmowych. "Set Me Free" pojawił się na ścieżce dźwiękowej do Hulka, a cover Pink Floyd - "Money", można było usłyszeć we Włoskiej robocie.

    W 2004 na rynku pojawił się debiutancki album Contraband promowany singlami "Slither", "Fall to Pieces" i "Dirty Little Thing". W lipcu 2007 wydany został kolejny album pt. Libertad. Promują go klipy do "She Builds Quick Machines" i "Get Out The Door". W roku 2007 zespół dał serię 11 koncertów w Ameryce Północnej wraz z grupą Alice in Chains w ramach trasy "Velvet Revolver/Alice in Chains Reunion Tour".

    1 kwietnia 2008 Scott Weiland oficjalnie przestał być wokalistą Velvet Revolver.

    Muzycy

    Obecny skład

    • Slash - gitara prowadząca
    • Matt Sorum - perkusja
    • Dave Kushner - gitara rytmiczna
    • Duff McKagan - gitara basowa

    Byli członkowie

    • Scott Weiland - wokal (2003-2008)

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Contraband (2004)
      • Slither (2004; singel)
      • Fall to Pieces (2004; singel)
      • Dirty Little Thing (2005; singel)
    • Libertad (Lipiec 2007)
      • She Builds Quick Machines (2007; singel)
      • The Last Fight (2007; singel)
      • Get Out The Door (2008; singel)

    Bootlegi

    • Lethal Injection 2004

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform