Lil' Kim

  • Lil' Kim, właściwie Kimberly Jones), znana też jako Queen Bee lub Queen Bitch – amerykańska raperka.

    Była jedyną kobietą-raperką w składzie Junior M.A.F.I.A., który odkrył i wypromował, legenda rapu ze Wschodniego Wybrzeża, Notorious B.I.G. (a.k.a. Biggie Smalls).

    Od 9 marca do 5 maja 2009 brała udział w programie Dancing with the Stars (USA) (polski odpowiednik Taniec z gwiazdami) tańczyła w parze z Derekiem Houghem. Zajęła 5 miejsce.

    Dyskografia

    Albumy

    • 1996 Hard Core
    • 2000 The Notorious K.I.M.
    • 2003 La Bella Mafia
    • 2005 The Naked Truth

    Single

    • 1996 No Time
    • 1997 Crush on You
    • 1997 Not Tonight
    • 2000 No Matter What They Say
    • 2000 How Many Licks?
    • 2003 The Jump Off
    • 2003 When Kim Say (Can You Hear Me Now?)
    • 2003 Magic Stick
    • 2005 Lighters Up
    • 2006 Whoa
    • 2012 Keys To The City
    • 2012 If You Love Me
    • 2013 Look Like Money
    • 2013 Dead Gal Walking
    • 2013 I Am Kimmy Blanco

    Mixtape

    • 2008 Ms G.O.A.T.
    • 2011 Black Friday
    • 2014 Hard Core 2K13

    Filmografia

    • 1997 Gangstresses
    • 1999 She's All That
    • 2001 Zoolander
    • 2002 Juwanna Man
    • 2003 Those Who Walk in Darkness
    • 2003 Gang of Roses
    • 2004 Nora's Hair Salon
    • 2004 You Got Served
    • 2005 Lil' Pimp
    • 2005 There's a God on the Mic
    • 2008 Superhero Movie

    Seriale TV

    • 1999 V.I.P.
    • 2001 DAG
    • 2001 Moesha
    • 2001 The Parkers
    • 2003 American Dreams
    • 2006 Lil Kim: Countdown to Lockdown
    • 2007 The Game
    • 2007 Pussycat Dolls Present: The Search for the Next Doll
    • 2008 Pussycat Dolls Present: Girlicious
    • 2009 Dancing with the Stars

    Nagrody i wyróżnienia

    • Grammy Awards 2002 Best Pop Collaboration with Vocals ("Lady Marmalade")
    • MTV Video Music Awards 2001 Best Video from a Film ("Lady Marmalade")
    • 2001 Video of the Year ("Lady Marmalade")
    • My VH1 Awards 2001 Favorite Video ("Lady Marmalade")
    • 2001 Is It Hot In Here Or Is It Just My Video for ("Lady Marmalade")
    • Soul Train Lady of Soul Awards 1997 Best Video by a Female – Rap/R&B ("Crush On You")
    • 1998 Best Video by a Female – Rap/R&B ("Ladie's Night")
    • Source Awards 2003 Female Artist of the Year
    • Teen Choice Awards 2001 Choice Song of the Summer ("Lady Marmalade")

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform