Scream EPK

Ozzy Osbourne

  • Ozzy Osbourne właściwie John Michael Osbourne (ur. 3 grudnia 1948 w Birmingham) – brytyjski wokalista, muzyk i autor tekstów. Wieloletni członek heavymetalowego zespołu Black Sabbath. Od 1980 roku prowadzi karierę solową. Do 2010 roku nagrał dziesięć albumów studyjnych pozytywnie ocenianych przez krytyków muzycznych. Na początku XXI w. zyskał status celebryty dzięki udziałowi w reality show The Osbournes. W rankingu 100 najlepszych wokalistów heavy-metalowych wszech czasów (100 Greatest Heavy Metal Vocalists of All Time) amerykańskiego magazynu muzycznego Hit Parader zajął 8. miejsce.

    Biografia

    Młodość

    Osbourne urodził się 3 grudnia 1948 roku w Aston (Birmingham), w Anglii. Jako czternastolatek zainteresował się muzyką The Beatles, kiedy to usłyszał pierwszy singel grupy. Edukację porzucił rok później. Podejmował się różnych prac, m.in. w fabryce samochodów i rzeźni. Spędził również kilka tygodni w Więzieniu Winson Green za włamanie do sklepu z odzieżą.

    Działalność artystyczna

    W 1968 roku Osbourne i jego były szkolny kolega Tony Iommi założyli zespół. Ponadto dołączyli Bill Ward oraz Geezer Butler.

    W 1971 powstał Master of Reality.

    Kariera solowa

    W 1980 roku Osborune podjął karierę solową. Do współpracy zaprosił utalentowanego gitarzystę Randy’ego Rhoadsa, basistę Boba Daisleya oraz perkusistę Lee Kerslake’a. 20 września tego samego roku ukazał się debiutancki album solowy Osbourne'a pt. Blizzard of Ozz. Muzyka zastąpił Jake E. Lee. Tego samego roku Sarzo zastąpił Bob Daisley.

    10 grudnia 1983 roku zarejestrowana w nowym składzie ukazała się trzecia płyta Osbourne’a pt. Bark at the Moon. Album został nagrany z gościnnym udziałem klawiszowca Johna Sinclaira. Tego samego roku na krótko nowym basistą został Geezer Butler.

    17 września 1991 roku ukazał szósty album muzyka zatytułowany No More Tears. W nagraniach wzięli udział Wylde, Butler, perkusista Deen Castronovo oraz klawiszowcy Rick Wakeman i Michael Beinhorn. Z kolei w procesie komponowania uczestniczyli wirtuoz gitary Steve Vai i Lemmy Kilmister znany z występów w brytyjskiej grupie Motörhead. Odbiegająca stylistycznie od poprzednich wydawnictw Osborune'a płyta cieszyła się popularnością uzyskując w Stanach Zjednoczonych status dwukrotnej platynowej płyty. W koncertach promujących płytę wokaliście towarzyszył gitarzysta Joe Holmes.

    W 1996 roku do grupy dołączył basista Robert Trujillo, a rok później Mike Bordin, który zastąpił Castronovo. 16 października 2001 roku ukazał się ósmy album studyjny wokalisty zatytułowany Down to Earth. W 2009 roku zespół Osbourne'a ponownie opuścił gitarzysta Zakk Wylde. Zastąpił go Gus G. muzyk znany z występów w formacji Firewind. Natomiast rok później odszedł Mike Bordin, którego zastąpił Tommy Clufetos. 11 czerwca 2010 roku, został wydany dziesiąty album zatytułowany Scream.

    Życie prywatne

    W 1971 roku Ozzy Osbourne ożenił się z Thelmą Riley. Muzyk ma troje dzieci z tego związku:

    • córkę Jessikę Starshine Osbourne Hobbs (ur. 1972), która ma 2 córki Isabelle i Kitty, oraz syna Harry’ego
    • syna Louisa Johna Osbourne’a (ur. 1975), który ma 2 dzieci: Mia i Elijah
    • adoptowanego syna Elliota Kingsleya (ur. 1966)[14]

    Małżeństwo zakończyło się rozwodem w 1981 roku. Małżeństwo ma troje dzieci:

    • córki Aimee (ur. 1983) i Kelly (ur. 1984)
    • syna Jacka (ur. 1985)[14], który ma córkę Pearl (2012)

    Małżeństwo podjęło się również opieki Roberta Marcato, po śmierci jego matki. Jednakże nigdy nie został on adoptowany. Osbourne ma pięcioro wnucząt.

    Według czasopisma The New York Times z 1992 roku Osbourne był członkiem Kościoła Anglii oraz miał w zwyczaju modlić się tuż przed każdym występem.

    Kontrowersje

    W czasie trwania jego kariery chrześcijańskie grupy oskarżały Osbourne'a o negatywny wpływ na nastolatków, twierdząc, że muzyka rockowa była wykorzystywana do promowania satanizmu. Badacz Christopher M. Moreman porównywał te kontrowersje do skierowanych przeciw okultyście Aleistera Crowleya. Obaj byli demonizowani przez media i niektórych grupy religijne ze względu na swoje wybryki. Osbourne sam prowokuje do porównania swoją piosenką „Mr Crowley". Osbourne stanowczo zaprzecza oskarżeniom o bycie satanistą. Mówi się nawet, że jest członkiem Kościoła Anglii i że modli się przed każdym występem.

    W 1981, po podpisaniu pierwszego w karierze solowej kontraktu płytowego, Osbourne odgryzł głowę gołębia podczas spotkania z kierownictwem CBS Records w Los Angeles.

    20 stycznia 1982 Osbourne odgryzł głowę nietoperzowi. W książeczce do wydania Diary of a Madman z 2002 Osbourne napisał, że nietoperz był nie tylko żywy, ale też dał radę ugryźć Osbourne’a, w wyniku czego był on leczony na wściekliznę.

    W 1984 kalifornijski nastolatek John McCollum popełnij samobójstwo słuchając „Suicide Solution” Osbourne’a. Piosenka mówi o niebezpieczeństwach nadużywania alkoholu. Samobójstwo McColluma doprowadziło do zarzutów, że Osbourne promował samobójstwo w swoich piosenkach. Mimo, że wiedzieli, że McCollum cierpiał na depresję, jego rodzice pozwali Osbourne’a (McCollum v. CBS Jeden z krytyków twierdzi, że Osbourne śpiewa „Get the gun, get the gun, shoot, shoot, shoot", czemu Osbourne stanowczo zaprzecza.

    W pozwach złożonych w 2000 i 2002, które zostały odrzucone przez sąd w 2003, byli muzycy sesyjni: Bob Daisley, Lee Kerslake oraz były basista z okresu Ultimate Sin, Phil Soussan, twierdzili, że Osbourne zalega z zapłatą za albumy, w których grali.

    W lipcu 2010 Osbourne i Iommi postanowił umorzyć postępowanie sądowe w sprawie własności znaku towarowego Black Sabbath. Blabbermouth przekazał, że obie strony są zadowolone, iż mają to za sobą i będą współpracować w przyszłości, i pragną ogłosić , iż sprawa nie była nigdy osobista i chodziło tylko o biznes.

    Dyskografia

    • Blizzard of Ozz (1980)
    • Diary of a Madman (1981)
    • Bark at the Moon (1983)
    • The Ultimate Sin (1986)
    • No Rest for the Wicked (1988)
    • No More Tears (1991)
    • Ozzmosis (1995)
    • Down to Earth (2001)
    • Under Cover (2005)
    • Black Rain (2007)
    • Scream (2010)

    Muzycy

    Opracowano na podstawie materiału źródłowego.

    • Gus G. – gitara (od 2009)
    • Rob „Blasko” Nicholson – gitara basowa (2003, od 2006)
    • Adam Wakeman – keyboard (od 2004)
    • Tommy Clufetos – perkusja (od 2010)

    Filmografia

    • We Sold Our Souls for Rock ’n Roll (2001, film dokumentalny, reżyseria: Penelope Spheeris)[32]
    • Lemmy (2010, film dokumentalny, reżyseria: Greg Olliver, Wes Orshoski)[33]
    • Heavy Metal Britannia (2010, film dokumentalny, reżyseria: Chris Rodley)[34]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform