Alter Bridge

  • Alter Bridge – amerykańska grupa wykonująca muzykę z pogranicza hard rocka, post grunge i metalu.

    Historia

    Grupa pochodzi z Orlando w stanie Floryda. Została założona w 2003 przez gitarzystę formacji Creed, Marka Tremontiego oraz byłego perkusistę tego zespołu, Scotta Philipsa. W 2004 do zespołu dołączył były basista Creed, Brian Marshall oraz Myles Kennedy, były wokalista i gitarzysta formacji The Mayfield Four. 2 stycznia 2004 zespół oficjalnie rozpoczął działalność.

    One Day Remains

    Zespół zadebiutował albumem "One Day Remains" w sierpniu 2004 roku, płyta rozeszła się w dużym nakładzie i zyskała uznanie fanów. Alter Bridge po wydaniu debiutanckiego albumu zerwał kontrakt z wytwórnią Wind-Up Records i rozpoczął współpracę z Universal Republic Records. Parę tygodni po wydaniu płyty zespół ruszył w trasę koncertową, która objęła Stany Zjednoczone oraz Europę (m.in. Wielka Brytania, Niemcy, Szwajcaria, Francja, Holandia, Belgia, Włochy).

    Blackbird

    9 października 2007 roku, ukazał się nowy album "Blackbird". W styczniu i lutym 2008 roku zespół koncertował w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Belgii, Austrii, Szwajcarii i Szwecji. Pierwszym singlem promującym ten album był "Rise Today". W grudniu 2007 roku w Wielkiej Brytanii wydano jako singel utwór "Ties That Bind", a 2 stycznia 2008 roku utwór "Watch Over You" został uznany za kolejny singel z płyty - został on nagrany ponownie, wraz z włoską wokalistką Cristiną Scabbią (Lacuna Coil). W 2008 roku zespół zagrał swoje pierwsze w historii koncerty w Australii i Nowej Zelandii, gdzie supportował Disturbed. 1 kwietnia 2008 roku został wydany nowy singel "Before Tomorrow Comes". W połowie września 2008 roku opublikowano wideoklip do utworu Watch Over You.

    Live from Amsterdam

    7 grudnia 2008 roku podczas koncertu w Amsterdamie zarejestrowano materiał z myślą o wydawnictwie DVD - zatytułowanego następnie Live from Amsterdam. Premiera miała miejsce 12 września 2009. 6 kwietnia 2009 roku w sieci ukazał się teledysk do utworu "Watch Over You" w wersji akustycznej, który promował ów album koncertowy. Kolejnym utworem promującym DVD był "White Knuckles".

    Wznowienie działalności Creed

    Pod koniec 2008 roku oraz w marcu i kwietniu 2009 roku, w internecie pojawiły się pogłoski o nadchodzącej reaktywacji zespołu Creed - byłej grupy trzech członków Alter Bridge. Ostatecznie 27 kwietnia 2009 roku, na oficjalnej witrynie Creed pojawiła się informacja o wznowieniu działalności formacji. W lecie 2009 roku zagrała trasę koncertową po Stanach Zjednoczonych, a następnie wydała album Full Circle. W tym czasie Alter Bridge zawiesił działalność, nadmieniając przy tym, iż zamierza powrócić pod koniec 2010 roku.

    AB III

    Trzeci album studyjny został nagrany pomiędzy 15 lutego a 30 marca 2010. Materiał został zmiksowany w kwietniu w Nowym Jorku. Potwierdzono, iż producentem albumu będzie Michael Baskette (wyprodukował on poprzedni album zespołu, Blackbird).

    W kwietniu 2010 roku zostały podane daty koncertów zespołu na jesieni tego roku w Europie. Zespół zagrał między innymi w Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, Austrii, Szwecji, Francji, Danii, Niemczech i we Włoszech. W lipcu 2010 grupa podpisała kontrakt z wytwórnią Roadrunner Records.

    10 sierpnia Myles Kennedy wyjawił, iż nowy album będzie nosić tytuł AB III, zaś do wiadomości podano także listę utworów nastąpi trasa po Europie.

    16 października 2010 występem w Glasgow zespół rozpoczął swe tournee po Europie, w ramach którego kapela zagrała 32 koncerty. W grudniu 2010 i styczniu 2011 Alter Bridge koncertował w Stanach Zjednoczonych.

    W 2011 wydano edycję specjalną płyty AB III, zawierającą trzy dodatkowe utwory.

    Live at Wembley

    29 listopada 2011 grupa wykonała koncert na angielskiej arenie Wembley w Londynie, który został sfilmowany celem wydania DVD zespołu w 2012. Reżyserem był Daniel Catullo.

    Fortress

    Pomiędzy kwietniem a lipcem 2013 zespół nagrał swój czwarty studyjny album Fortress. Krążek nagrany został w studiu Barbarossa na Florydzie i został wydany pierwotnie 25 września 2013, pod koniec miesiąca w Europie i 8 października w Stanach Zjednoczonych.

    Live in Milan

    Na czerwiec 2014 zaplanowano premierę trzeciego albumu koncertowego, który został zarejestrowany 12 listopada 2013 w Mediolanie.

    Skład

    • Myles Kennedy - wokal prowadzący, gitara rytmiczna, gitara prowadząca, keyboard
    • Mark Tremonti - gitara prowadząca, wokal wspierający, gitara rytmiczna, wokal prowadzący
    • Brian Marshall - gitara basowa
    • Scott Phillips - perkusja

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • One Day Remains (2004)
    • Blackbird (2007)
    • AB III (2010)
    • Fortress (2013)

    Albumy koncertowe

    • Live from Amsterdam (2009)
    • Live at Wembley (2012)
    • Live in Milan (2014)

    Single

    One Day Remains

    • "Open Your Eyes" (2004)
    • "Find The Real" (2005)
    • "Broken Wings" (2005)

    Blackbird

    • "Rise Today" (2007)
    • "Ties That Bind" (2007); tylko w Wielkiej Brytanii
    • "Watch Over You" (2008)
    • "Before Tomorrow Comes" (2008)

    AB III

    • "Isolation" (2010)
    • "I Know It Hurts" (2011) (tylko w Australii)
    • "Ghost of Days Gone By" (2011) (tylko w Ameryce Północnej)
    • "Wonderful Life (2011) (tylko w Wielkiej Brytanii)
    • "Life Must Go On (2011) (tylko w Wielkiej Brytanii)

    Fortress

    • "Addicted to Pain" (2013)
    • "Cry of Achilles" (2013)

    Wideografia

    • Live from Amsterdam (2009)
    • Live at Wembley (2012)

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform