The Manhattan Transfer

  • The Manhattan Transfer, amerykańska wokalna grupa jazzowa, założona i prowadzona przez Tima Hausera, kilkakrotnie uhonorowana nagrodą Grammy.

    Nazwę grupy zaczerpnięto od słynnej powieści Johna Dos Passosa.

    Grupa w pierwotnym składzie została założona w 1969 w Nowym Jorku i działała do 1971. Rok później do Hausera dołączyli: Janis Siegel, Laurel Massé i Alan Paul; kwartet wznowił wówczas działalność pod starą nazwą. Zaczął zdobywać wielką popularność w klubach i hotelach, specjalizując się w pastiszach dawnych szlagierów przetworzonych na idealnie zharmonizowany czterogłos. Wielkim przebojem, także w Europie, okazała się piosenka Chanson d'amour (1977). Po odejściu w 1978 Laurel Massé, którą zastąpiła aktorka i piosenkarka Cheryl Bentyne (z nią w składzie grupa działa do dziś), The Manhattan Transfer przeszedł stylistyczną przemianę. Jej rezultatem był album Extensions (1979), na którym znalazła się brawurowa reinterpretacja utworu Birdland Weather Report oraz utrzymany w dyskotekowym stylu Twilight Zone.

    W 1981 zespół jako pierwszy w historii zdobył nagrody Grammy, zarówno w kategoriach dotyczących jazzu, jak i popu. Artystycznym triumfem stał się też album Vocalese (1985), na którym pojawił się m. in. Bobby McFerrin.

    The Manhattan Transfer jest fenomenem trwałego sukcesu; członkowie grupy, wszyscy wybitni wokaliści, obok działalności zespołowej rozwijają także udane kariery solowe.

    W 1988 grupa została wpisana do Panteonu Sław Zespołów Wokalnych (Vocal Group Hall of Fame), w 2005 koncertowała w Polsce.

    1 lipca 2011r. grupa wystąpiła na koncercie "Tu Warszawa", z okazji rozpoczęcia polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.

    Dyskografia

    • Jukin' (1971)
    • The Manhattan Transfer (1975)
    • Coming Out (1976)
    • Pastiche (1978)
    • The Manhattan Transfer Live (1978)
    • The Manhattan Transfer Live (1981)
    • Extensions (1979)
    • Mecca for Moderns (1981)
    • The Best of the Manhattan Transfer (1981)
    • Bodies and Souls (1983)
    • Bop Doo-Wop (1985)
    • Vocalese (1985)
    • Man-Tora! Live In Tokyo' (1987)
    • Brasil (1987)
    • The Offbeat of Avenues (1991)
    • The Christmas Album (1992)
    • Anthology: Down In Birdland (1992)
    • The Very Best of the Manhattan Transfer (1994)
    • The Manhattan Transfer Meets Tubby the Tuba (1994)
    • Tonin' (1995)
    • Swing (1997)
    • Boy From New York City And Other Hits (1997)
    • The Spirit of St. Louis (2000)
    • Couldn't Be Hotter (2003)
    • Vibrate (2004)
    • An Acapella Christmas (2005)
    • The Symphony Sessions (2006)
    • The Definitive Pop Collection (2006)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform