Billy Bob Thornton

  • Billy Bob Thornton, właśc. William Robert Thornton (ur. 4 sierpnia 1955 w Hot Springs) – amerykański aktor filmowy, niekiedy działający jako dramaturg, reżyser, scenarzysta i wokalista.

    Życiorys

    Ma pochodzenie Czoktawów. Przyszedł na świat w rodzinie metodystów jako najstarszy z czterech synów Billy'ego Raya Thorntona (ur. 14 listopada 1929 – zm. 8 sierpnia 1974), nauczyciela historii i trenera koszykówki i Virginii Roberty Faulkner Thornton, ma trzech młodszych braci – muzyka Jimmy'ego Dona (ur. 12 kwietnia 1958 – zm. 3 października 1988), Jima Beana i lekarza Johna Davida (ur. 1969). Swoje dzieciństwo spędził w Alpine i Malvern, w stanie Arkansas, a także u swojego dziadka Otisa Thorntona w małej chacie w lesie. W 1973 roku ukończył szkołę średnią Malvern High School, gdzie był uznanym graczem w baseball i myślał o tym, by zagrać w Kansas City Royals. Przez krótki okres pracował przy układaniu asfaltu dla Państwowych Zakładach Transportu Arkansas. Następnie podjął studia psychologiczne na Henderson State University w Arkadelphia, w stanie Arkansas, jednak odpadł po dwóch semestrach.

    W 1981 roku zamieszkał w Los Angeles, aby wraz ze swoim wieloletnim przyjacielem Tomem Eppersonem zapoczątkować swoją karierę jako aktor i scenarzysta. Grał na perkusji i śpiewał w zespole Tres Hombres w miejscowych barach, a także współpracował z muzykiem z RPA Jackiem Hammerem. Dorabiał w telemarketingu, na farmie wiatrowej i restauracji typu fast food. Kiedy pracował jako kelner, spotkał reżysera Billy'ego Wildera, który zachęcił go do kariery scenarzysty.

    Po raz pierwszy pojawił się na planie filmowym dreszczowca Krew łowcy (Hunter's Blood, 1987) u boku Sama Bottomsa, a następnie w serialu NBC Matlock (1987) i telefilmie HBO Człowiek, który zerwał 1000 łańcuchów (The Man Who Broke 1,000 Chains, 1987) z Valem Kilmerem, Sonią Bragą i Kyrą Sedgwick jako konduktor i sitcomie CBS Rozpalone serca (Hearts Afire, 1992-94) w roli Billy'ego Boba Davisa. Zwrócił na siebie uwagę krytyków jako złoczyńca w thrillerze Jeden fałszywy ruch (One False Move, 1992), do którego także napisał scenariusz wspólnie z Tomem Eppersonem. Zagrał potem w filmach: Niemoralna propozycja (Indecent Proposal, 1993), Szary rycerz (Grey Knight, 1993), Więzy krwi (Bound by Honor, 1993), Tombstone (1993) i Stevena Seagala Na zabójczej ziemi (On Deadly Ground, 1994).

    Za swój adaptowany scenariusz do wyreżyserowanego przez siebie dramatu Blizny przeszłości (Sling Blade, 1996), w którym zagrał opóźnionego umysłowo Karla Childersa o dramatycznej przeszłości, został uhonorowany nagrodą Oscara, natomiast jego kreacja przyniosła mu wiele nagród oraz nominację do Oscara. Kolejną nominację do Oscara, Złotego Globu i Saturna zdobył za drugoplanową rolę nierozgarniętego Jacoba w dramacie kryminalnym Sama Raimi Prosty plan (A Simple Plan, 1998).

    Nagrał trzy albumy: "Private Radio" (2001), "The Edge of the World" (2003) i "Hobo" (2005).

    Życie prywatne

    Był pięciokrotnie żonaty; z Melissą Lee Gatlin (1978-80), z którą ma córkę Amandę, Toni Lawrence (od 5 kwietnia 1986 do 1988), Cyndą Williams (1990-1992), z Pietrą Dawn Cherniak (od 18 lutego 1993 do kwietnia 1997), z którą ma dwóch synów: Williama i Henry'ego "Harry'ego" Jamesa i Angeliną Jolie (od 5 maja 2000 do 27 maja 2003), z którą zaadoptował syna Maddox'a Chivana, sierotę z Kambodży, który otrzymał nazwisko Thornton Jolie. Spotykał się z modelką Danielle Dotzenrod (2003), krawcową Connie Angland, z którą ma córkę Bellę (ur. 22 września 2004) i Laurą Dern.

    Ciekawostki

    • Ma 178 cm wzrostu.
    • Cierpi na lęk przed lataniem samolotem (awiofobię).
    • W dniu 7 października 2004 roku otrzymał gwiazdę na Hollywood Walk of Fame.

    Filmografia

    Jako aktor

    • Fargo (2014)
    • Parkland (2013)
    • The Informers (2008)
    • Eagle Eye (2008)
    • Facet od W-F'u (2007)
    • The Astronaut Farmer (2007)
    • Szkoła dla drani (2006)
    • Drużyna specjalnej troski (2005)
    • Zimne dranie (2005)
    • Alamo (2004)
    • Światła stadionów (2004)
    • Chrystal (2004)
    • Zły Mikołaj (2003)
    • To właśnie miłość (2003)
    • Obudzić się w Reno (2002)
    • Odznaka (2002)
    • Włamanie na śniadanie (2001)
    • Czekając na wyrok (2001)
    • Człowiek, którego nie było (2001)
    • Zmęczenie materiału (1999)
    • Armageddon (1998)
    • Prosty plan (1998)
    • Amatorzy w konopiach (1998)
    • Barwy kampanii (1998)
    • Spalić Hollywood (1997)
    • Księżniczka Mononoke (1997)
    • Apostoł (1997)
    • Droga przez piekło (1997)
    • Blizny przeszłości (1996)
    • Nie oglądaj się za siebie (1996)
    • Truposz (1995)
    • Na zabójczej ziemi (1994)
    • Tombstone (1993)
    • Bound by Honor (1993)
    • Niemoralna propozycja (1993)
    • Ahoj dziewczyny (1989)

    Jako reżyser

    • Rącze konie (2000)[1]

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform