Third Day

  • Third Day – amerykański zespół grający Christian rock (rock chrześcijański). Zespół założyli powstał na początku lat 90. w Marietcie w stanie Georgia

    Kiedy w 1992 roku kościół, do którego uczęszczał Mark Lee odwiedzali ówcześni muzycy gitarzysta zaproponował grupie młodzieżowej by założyli własny zespół, który mógłby prowadzić uwielbienie w tym właśnie kościele. Wokalistą grupy został Mac Powell. Wkrótce za bębnami zasiadł David Carr, doszedł również basista Tai Anderson.

    W 1993 r. Third Day zaczął koncertować w okolicach Atlanty. Mniej więcej w tym właśnie czasie z zespołu postanowił odejść Billy Wilkins. Mimo to (dzięki dochodom z koncertów) grupa wydała swoją pierwszą płytę w liczbie 2000 sztuk. Wkrótce zaczęły się również poszukiwania nowego gitarzysty. Po krótki czasie do zespołu dołączył Brad Avery

    Już w pełnym składzie Third Day poszerzył swój obszar koncertowy. Wtedy też podpisał kontrakt z Reunion Records Natychmiast, wznowili oficjalną wersję pierwszego albumu Third Day. Płyta ta została sprzedana się w liczbie 300 tys. kopii i została pozytywnie przyjęta przez krytyków. Wtedy też w czasopiśmie Billboard pojawił się artykuł o owej grupie. Czytamy tam " Third Day nie jest tylko jednym z najlepszych zespołów chrześcijańskich lat 90., ale również jednym z najlepszych zespołów rockowych, tego okresu".

    W 1996 roku wraz z popularnym wtedy zespołem NewsBoys Third day zagrał jako support podczas 5 koncertów wzdłuż wybrzeża zachodniego. W tym samym roku band otrzymał nominacje do nagrody Dove Award dla nowego Artysty Roku.

    W 2001 roku zespół wydał swój pierwszy albym DVD. Po koniec tego roku mieli na swoim koncie w sumie pięć nagród Dove oraz pierwszą nagrodę Grammy, album również zdobył status złotej płyty.

    W 2004 roku Third Day wydał płytę Wire i w czerwcu tego samego roku koncertował również w Europie.

    Po dwóch latach wydali płytę świąteczną, a w 2008 roku pojawiła się płyta Revelation. Niestety zespół opuścił wtedy gitarzysta Brad Avery. W 2009 roku zespół został wprowadzony w Georgia Music Hall of Fame (muzyczna hala sław w stanie Georgia).

    W 2010 roku ukazuje się kolejna płyta zespołu zatytułowana Move. Natomiast w 2012 zespół wydaje najnowszy krążek w swim dorobku artystycznym zatytułowany Miracle.

    Skład zespołu

    • Mac Powell – wokal/gitara
    • Mark Lee – gitara elektryczna
    • Tai Anderson – gitara basowa
    • David Carr – bębny, perkusja
    • Scott Wilbanks – klawisze

    Byli członkowie

    • Billy Wilkins – klawisze
    • Geof Barkley – klawisze
    • Brad Avery – gitara elektryczna

    Dyskografia

    • Third Day (1996)
    • Conspiracy No.5 (1997)
    • Southern Tracks (1999)
    • Time (1999)
    • Offerings (2000)
    • Come Together (2001)
    • Carry Me Home (2002)
    • Offerings II (200
    • Wire (2004)
    • Live Wire (2004)
    • Wherever You Are (2005)
    • Christmas Offerings (2006)
    • Chronology Volume 1 (2007)
    • Chronology Volume 2 (2007)
    • Revelation (2008)
    • Live Revelations (2009)
    • Move (2010)
    • Miracle (2012)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform