Gang Starr

  • Gang Starr – amerykański duet hip-hopowy, w skład którego wchodzili Guru i DJ Premier.

    Grupa powstała w 1988 w Bostonie, została założona przez Guru i DJ Michaela Mike Dee Johnsona. Pierwsze single zespołu wyprodukowane były przez DJ Marka The 45 Kinga to "The lesson" i "Bust A Move". Zanim DJ Premier przeprowadził się z Brooklynu w Nowym Jorku do koledżu Prairie View A&M w Houston, zostawił swoje taśmy demo w kilku wytwórniach. Firma Wild Pitch zaproponowała mu kontrakt i skontaktowała z Guru. Premier zmuszony był jednak wrócić do koledżu w Teksasie, dlatego też współpraca obu muzyków sprowadzała się do kontaktów telefonicznych i przesyłania pocztą kaset. Jej owocem był debiutancki album No More Mr. Nice Guy, nagrany w ciągu 10 dni.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • No More Mr. Nice Guy (1989)
    • Step in the Arena (1991)
    • Daily Operation (1992)
    • Hard to Earn (1994)
    • Moment of Truth (1998)
    • The Ownerz (2003)

    Kompilacje

    • Full Clip: A Decade of Gang Starr (1999)
    • Mass Appeal: Best of Gang Starr (2006)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform