Alphaville

  • Alphaville – grupa muzyczna powstała w niemieckim mieście Münster, grająca muzykę opartą na syntezatorach, z pogranicza rocka i synth popu, nawiązującą do stylów new romantic i rocka elektronicznego. Jeden z najbardziej popularnych zespołów lat 80. XX wieku. Największym przebojem zespołu jest utwór Forever Young pochodzący z debiutanckiego albumu o tym samym tytule (1984). Utwór ten uznawany jest przez wielu za swoisty hymn pokolenia, które wychowywało się w latach 80. Ponadto grupa wylansowała wiele innych wielkich przebojów dekady – m.in. Big in Japan, czy Sounds Like a Melody.

    Nazwę grupy zaczerpnięto z filmu fantastycznego Alphaville z 1965 r., który wyreżyserował Jean-Luc Godard. Członkowie Alphaville są kompozytorami ścieżki dźwiękowej do niemieckiego filmu Der Bulle Und Das Mädchen z 1984.

    Historia

    Początki

    Zespół został założony w 1982 r. przez Mariana Golda, Bernharda Lloyda i Franka Mertensa – członków wieloosobowej grupy artystycznej Nelson. Debiut zespołu miał miejsce w roku 1984. Pierwszym singlem był Big in Japan, natomiast następnymi wydanymi w tym samym roku: Sounds Like a Melody oraz Forever Young. Wkrótce po wydaniu powyższych singli (które okazały się ogromnym sukcesem na skalę światową) zespół nagrał debiutancki album – Forever Young. Pomimo sukcesu, który został osiągnięty, jeszcze w 1984 r. zespół opuścił Frank Mertens. W styczniu 1985 zastąpił go Ricky Echolette, który współpracował już z zespołem przy produkowaniu debiutanckiego krążka. Czwartym singlem, wydanym już w zmienionym składzie w 1985 r., był The Jet Set – ostatni singel z debiutanckiego albumu grupy.

    Lata 1986-1989

    W roku 1986 zespół wydał swój drugi album studyjny – Afternoons in Utopia. Pierwszy singel z tej płyty – Dance with me ponownie okazał się sukcesem. Z krążka pochodzą ponadto dwa inne single: Universal Daddy i Jerusalem.

    Kolejną, trzecią studyjną płytą zespołu jest album The Breathtaking Blue. Został on wydany w 1989 r. na krążku CD+G, który poza utworami zawierał treści piosenek w wersji oryginalnej – angielskiej oraz w tłumaczeniu na język niemiecki.

    1989-2010

    Po wydaniu trzeciej płyty zespół rozpoczął pracę nad kolejnym krążkiem. Trwała ona aż do roku 1994, kiedy to wydano album Prostitute. W 1996 r. zespół opuścił Ricky Echolette. Rok później, w 1997 wydano krążek Salvation. Po sześciu latach, w 2003 r. grupa wydała szósty album studyjny – czteropłytowy CrazyShow. Materiał do tej płyty był nagrywany w latach 1993-2002. W 2010 roku grupa powraca z nowym albumem Catching Rays on Giant, który promuje singiel I Die for You Today. Wydawnictwa miały premierę odpowiednio 22 października i 19 listopada.

    Członkowie

    Obecni

    • Marian Gold (wł. Hartwig Schierbaum, ur. 26 maja 1954) – śpiew
    • Rainer Bloss – instrumenty klawiszowe
    • Jakob Kiersch – perkusja
    • David Goodes – gitara
    • Maja Kim - bas

    Byli

    • Frank Mertens (wł. Frank Sorgatz, ur. 26 października 1961) – instrumenty klawiszowe (tylko 1984)
    • Ricky Echolette (wł. Wolfgang Neuhaus, ur. 6 sierpnia 1958) – instrumenty klawiszowe, gitara (1985–1996)
    • Bernhard Lloyd (wł. Bernhard Gößling, ur. 2 czerwca 1960) – instrumenty klawiszowe (do 2003)
    • Martin Lister – instrumenty klawiszowe (1995–2014 †)[1]

    Współpracownicy

    • Klaus Schulze
    • Manuel Göttsching
    • Andy Richards (producent m.in. Art of Noise i OMD)
    • Peter Walsh (współpracownik Scotta Walkera i grupy Simple Minds)
    • Steve Thompson (producent m.in. a-ha i Davida Bowie)

    Dyskografia

    Albumy

    • Forever Young (1984)
    • Afternoons in Utopia (1986)
    • The Singles Collection (1988)
    • The Breathtaking Blue (1989)
    • First Harvest (1992, kompilacja)
    • Prostitute (1994)
    • Salvation (1997)
    • Dreamscapes (1999, 8-płytowa antologia niepublikowanych i rzadkich utworów)
    • Visions of Dreamscapes (1999, nakład limitowany, wydany tylko w Brazylii)
    • Salvation (1999, wydanie amerykańskie)
    • Stark Naked and Absolutely Live (2000, album koncertowy)
    • Forever Pop (2001, płyta z remiksami)
    • CrazyShow (2003, album 4-płytowy)
    • Dreamscapes Revisited (2005, 8-płytowa antologia niepublikowanych i rzadkich utworów (reedycja częściowa))
    • Catching Rays on Giant (2010)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform