Of The Room

Dredg

  • dredg - amerykańska grupa rockowa pochodząca z Los Gatos w Kalifornii. Muzyka zespołu oscyluje pomiędzy new prog i rockiem alternatywnym.

    Historia

    Zespół powstał w pierwszej połowie lat 90. Wczesne EP-ki zespołu, np. Orph wskazywały na inspiracje metalowe i alternatywne. Pierwsza płyta, Leitmotif wydana w 1999 nakładem zespołu miała charakter koncept-albumu. Muzycznie jest to suita, w której dominują części instrumentalne i traktowane jako przerywniki części wokalne. Teksty basisty Drew'a Roulette mają charakter opowieści o poszukiwaniu uleczenia emocjonalnego. Twórczość dredg wielu krytyków porównywało do Tool. Popularność w kręgach miłośników muzyki alternatywnej przyniósł grupie drugi album, El Cielo. Miał on również charakter koncepcyjny i nawiązywał do twórczości Salvadora Dalego. Trzecia płyta Catch Without Arms, wydana w 2005 przyniosła złagodzenie stylu i zbliżenie ku bardziej tradycyjnym piosenkom, wykonywanym jednak z pasją i zaangażowaniem. Czwarta studyjna płyta kwartetu zatytułowana jest: The Pariah,the Parrot,the Delusion. Jak przyznają muzycy idea na płytę powstała z inspiracji esejem Salmana Rushdie'go pt."A Letter to the Six Billionth Citizen". Płyta jak dotąd promowana była dwoma singlami: Saviour i I Don't Know.

    Skład

    • Gavin Hayes - wokal, gitara
    • Drew Roulette - gitara basowa, wokal, instrumenty klawiszowe
    • Mark Engles - gitara
    • Dino Campanella - perkusja, instrumenty klawiszowe

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Leitmotif, 1999 (wydany ponownie w 2001)
    • El Cielo, 2002
    • Catch Without Arms, 2005
    • The Pariah, the Parrot, the Delusion, 2009
    • Chuckles & Mr. Squeezy, 2011

    Mini-albumy

    • Conscious, 1996
    • Orph, 1997
    • Extended Play for the Eastern Hemisphere, 2002

    Albumy koncertowe

    • Live At The Fillmore, 2006

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform