I'll Remember You

Atlantic Starr

  • Atlantic Starr – amerykański zespół R&B. Powstał w 1976 w White Plains (Stan Nowy Jork). Działalność zakończyła w 2000. W latach osiemdziesiątych została uznana za jedną z lepszych formacji murzyńskich w Stanach Zjednoczonych.

    Skład

    Z początku grupę tworzyli Sharon Bryant (śpiew), David Lewis (śpiew i gitary), Wayne Lewis (śpiew i instrumenty klawiszowe), Jonathan Lewis (instrumenty klawiszowe), Bill Sudderth III (trąbka), Clifford Archer (gitara basowa), Joseph Philips (instrumenty perkusyjne) i Porter Carroll Jr. (perkusja). Nieco później dołączył Koran Daniels (saksofony). W 1984 ustalił się skład pięcioosobowy, w którym oprócz braci Lewisów – twórców repertuaru – oraz Philipsa znalazła się Barbara Weather (śpiew).

    Wybrany repertuar

    Najpopularniejsze nagrania Atlantic Starr to Stand up, When Love Calls, Send For Me, Circles, Touch A Four Leaf Clover, Secret Lovers, All In The Name Of Love.

    Dyskografia

    • 1978: Atlantic Starr
    • 1979: Straight To The Point
    • 1981: Radiant
    • 1982: Brilliance
    • 1983: Yours Forever
    • 1985: As The Band Burns
    • 1986: The Best Of Atlantic Starr
    • 1987: All in the Name of Love
    • 1988: We're Movin' Up
    • 1991: Love Crazy
    • 1994: Time
    • 1999: Legacy
    • 2000: Ultimate Collection
    • 2001: 20th Century Masters – The Millennium Collection: The Best of Atlantic Starr

    Bibliografia

    • Wiesław Weiss: Atlantic Starr w Rock. Encyklopedia. Warszawa: Iskry, 1991, s. 34. ISBN 83-207-1374-9.

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform