Weezer

  • Weezer – amerykańska grupa rockowa z Los Angeles w Kalifornii.

    Historia

    Zespół powstał w 1992 roku w Los Angeles. Jego założycielami byli Rivers Cuomo, Patrick Wilson, Matt Sharp i Jason Cropper. w 1993 roku podpisali kontrakt z wytwórnią DGC (dzisiaj Interscope) w której wydali wszystkie swoje dotychczasowe albumy. Podczas nagrań pierwszego albumu z zespołu został wyrzucony Jason Cropper po tym jak jego dziewczyna zaszła w ciążę. Jego miejsce zajął Brian Bell. Debiutancki album okazał się wielkim sukcesem głównie dzięki stylizowanemu na popularnym w Ameryce sitcom Happy Days teledyskowi do piosenki "Buddy Holly", który był również dodawany do każdej płyty z Windowsem 95. Drugi album, Pinkerton został przyjęty chłodno, głównie z powodu zmiany brzmienia na mroczniejsze i momentami trudniejsze pod względem treści. W związku z porażką komercyjną i śmiercią dwóch bliskich przyjaciółek zespołu kierujących także ich fanclubem zespół w latach 1997-2000 miał przerwę. W tym czasie z zespołu odszedł basista i jeden z założycieli Matt Sharp, jego miejsce zajął Mikey Welsh, a Rivers Cuomo planował wydanie solowej płyty jako Homie, która ostatecznie nie ukazała się. Jedynym znakiem aktywności była wydana na składance-hołdzie dla zespołu Pixies ich wersja piosenki "Velouria". W 2000 roku Weezer wrócił by zagrać kilka koncertów w Japonii, które wypadły tak dobrze, że podjęto decyzję o zarejestrowaniu nowego albumu. Weezer, znany tez jako zielony album z powodu koloru okładki, wyszedł w roku 2001 i był kolejnym wielkim sukcesem zespołu na skalę międzynarodową. Podczas trasy promocyjnej Mikey został usunięty z zespołu z powodu kłopotów psychicznych, a jego miejsce zajął Scott Shriner, grający w zespole do dziś. Z nim w składzie zespół nagrał 5 albumów, z czego najnowszy ukazał się w 2010 roku i nosi nazwę Hurley.

    Muzycy

    • Brian Bell — gitara, śpiew
    • Rivers Cuomo — śpiew, gitara
    • Scott Shriner — gitara basowa, śpiew
    • Patrick Wilson — perkusja

    Byli członkowie zespołu

    • Jason Cropper — gitara, śpiew (1992-1993)
    • Matt Sharp — gitara basowa, śpiew (1992-1997)
    • Mikey Welsh — gitara basowa, śpiew (1998-2001)

    Dyskografia

    Albumy

    • Weezer (1994)
    • Pinkerton (1996)
    • Weezer (2001)
    • Maladroit (2002)
    • Make Believe (2005)
    • Weezer (2008)
    • Raditude (2009)
    • Hurley (2010)
    • Everything Will Be Alright in the End (2014)

    Kompilacje i inne

    • Weezer Deluxe (2004)
    • Pinkerton Deluxe (2010)
    • Death to False Metal (2010)

    Single

    • "Undone – The Sweater Song" (1994)
    • "Buddy Holly" (1994)
    • "Say It Ain't So" (1995)
    • "El Scorcho" (1996)
    • "The Good Life" (1997)
    • "Hashpipe" (2001)
    • "Island In The Sun" (2001)
    • "Dope Nose" (2002)
    • "Keep Fishin" (2003)
    • "Beverly Hills" (2005)
    • "We Are All On Drugs" (2005)
    • "Perfect Situation" (2005)
    • "Pork And Beans" (2008)
    • "Troublemaker" (2008)
    • "(If You're Wondering If I Want You To) I Want You To" (2009)
    • "Represent" (2010)
    • "I'm Your Daddy" (2010)
    • "Memories" (2010)

    EP

    • The Lion and The Witch" (2002)
    • "Christmas with Weezer" (2008)

    Inne

    • "My Name Is Jonas" (1995) – anulowany singiel, wydany jako promo w ograniczonej ilości
    • "The Good Life – The OZ EP" (1997) – wydane tylko w Australii
    • "Pink Triangle" (1997) – anulowany singiel, wydany jako promo w ograniczonej ilości
    • "Christmas CD" (2000) – EP limitowane do 1000 sztuk, później wydane przez iTunes jako Winter Weezerland
    • "Photograph" (2001) – singiel wydany tylko w Japonii
    • "This Is Such A Pity" (2006) – singiel wydany tylko dla radia
    • "The Greatest Man That Ever Lived" (2008) – singiel wydany tylko dla iTunes

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform